on-line с 20.02.06

Арт-блог

06.09.2018, 13:50

Вересень-2018

Знову Вересень приїхав На вечірньому коні І поставив зорі-віхи У небесній вишині. Іскор висипав немало На курний Чумацький шлях, Щоб до ранку не блукала Осінь в зоряних полях. Р.Росіцький

Випадкове фото

Голосування

Що для вас є основним джерелом інформації з історії?

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Календар подій

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Новини регіону

22.03.2024, 13:15

Книга історій "Плач Херсонщини". Художниця створила ілюстрації використовуючи старослов'янські символи

  Художниця з Херсона Валерія Гуран працювала в Естонії та ...
20.03.2024, 23:16

Сквер на проспекті Незалежності в Херсоні назвали на честь Джона Говарда

  У Херсоні завершилось громадське голосування щодо перейменування ...
20.03.2024, 22:51

Присвятила 50 років свого життя театру. Історія Заслуженої артистки України з Херсона Олександри Тарновської

Заслужена артистка України Олександра Тарновська присвятила 50 років ...
> Новини регіону > Гастротур "Шлях херсонської юшки": багатонаціональні традиції та особливості приготування 
Всі новини

10.01.2022 14:55

Гастротур "Шлях херсонської юшки":

багатонаціональні традиції та особливості приготування 

2021 року в області відкрили 5 нових маршрутів активного туризму. Одним з них є “Шлях херсонської юшки”. Він знайомить з мультикультурним Херсоном, традиціями і кухнею різних національностей.

Гастротур "Шлях херсонської юшки" розпочинається на набережній Херсона, куди і 200, і 100 років тому рибалки доставляли свій вилов. Його унікальність у тому, що екскурсантам пропонують юшку, зварену за секретним рецептом.

Юшку варили козаки, що стояли на зимівниках на правому березі Дніпра, ще до офіційного заснування Херсона.

За словами екскурсоводки Олени Бджоли, під час туру на кожній новій локації розказують про якусь нову юшку - про адміральську, архієрейську, козацьку.

У кожного народу – юшка своя. Французький буайбес (суп удови), прянощі від перуанських купців, єврейська юшка – під час мандрівки історичним центром екскурсанти дізнаються про мультикультурний Херсон. Смак екскурсії – не стільки у дегустації, а у спілкуванні людей, які ще на початку гастротуру були незнайомими, говорить Олена Бджола.

"Дуже важливо на екскурсії, щоб люди спілкувались з екскурсоводом. Ми спілкуємось, обмінюємось думками,  і це важливо. Це класна робота. Коли проводиш ці екскурсії, починаєш ще більше любити своє місто", - каже екскурсоводка.

Шлях пролягає до херсонського Привозу. Від історичного ринку залишилась лише назва Привозної церкви. У 19-му столітті це був найбільший ринок, але рибу на ньому не продавали. Для цього була відведена спеціальна ділянка, де зараз і розташовується Центральний ринок.

Екскурсанти куштують херсонську юшку за секретним рецептом і смаженого пузанка. Гастротур внесений в реєстр туристичних маршрутів, і з початком сезону знову знайомитиме гостей і жителів міста з кулінарним колоритом півдня.

"В нас ціла команда "Дорога вина і смаку Херсонщини" започаткувала ці проєкти, зав’язала в такий вузол наш екскурсійний проєкт "Міфи та бувальщини міста Річкової Зірки" і Центральний ринок Херсона, це найстаріший ринок, він хоче бути не тільки базаром, а й культурним центром. Будемо продовжувати цю справу, тому що треба своє плекати, і може колись Херсонська юшка буде мати таке географічне зазначення, стане нематеріальною спадщиною України", - говорить Олена Бджола.

Олена Ліщенко

Джерело





Напишіть свій коментар

Введіть число, яке Ви бачите праворуч
Якщо Ви не бачите зображення з числом - змініть настроювання браузера так, щоб відображались картинки та перезагрузіть сторінку.