on-line с 20.02.06

Арт-блог

13.05.2015, 09:45

May

Random photo

Voting

???

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Calendar

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

News

01.08.2015, 13:17

Crazzzy Days

13.05.2015, 09:52

den-evropyi-v-hersone---2015

> Organizations > Arts and crafts > Kherson regional centre of people art > ХОЦНТ > Купальські зорі - 2015
All news

07.07.2015 11:22

Купальські зорі - 2015

Вже багато років поспіль на початку липня в місті Гола Пристань проходить Всеукраїнський благодійний фестиваль народної творчості «Купальські зорі». Цьогорічний ХІІІ фестиваль проходив 4-5 липня за підтримки міського голови Анатолія Негри, управління культури Херсонської обласної державної адміністрації, обласного Центру народної творчості, відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації та відділу культури Голопристанської міськради. Цього року фестиваль зібрав аматорські художні колективи та окремих виконавців з 8 районів нашої області та м.Херсона. Були гості і з інших областей України - м.Кривій Ріг та м.Біляєвка Одеської області. Всього у заході взяло участь більше 100 колективів-учасників та окремих виконавців.

Фестиваль народної творчості «Купальські зорі», традиційно, був дуже насиченим. В рамках фестивалю була запланована ціла низка заходів, які привертали до себе особливу увагу глядачів та гостей свята. Серед них треба відмітити спортивні змагання, парусну регату, показові стрибки парашутистів, концертно-конкурсну програму «Фестивальний розмай» пісенно-обрядових, хореографічних, театралізованих дійств, пісень, танців на купальську тематику, виставку-ярмарок майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, театралізоване дійство «На Купала нічка мала», конкурс «Купальська красуня», запалення купальського вогнища, концерт зірок української естради.

Хочеться відмітити досить високий виконавський рівень аматорських колективів та окремих виконавців, які взяли участь у конкурсі народної творчості «Фестивальний розмай». В репертуарі колективів у порівнянні з минулими роками стало більше цікавих купальських пісень, хореографічних та театральних постановок, поширилось використання традиційної атрибутики. Народні пісні, що лунали на конкурсі, просто зачаровували глядачів, а від чудового виконання хореографічних номерів не можна було відірвати очей. У складі журі працювали провідні фахівці Херсонщини у галузі культури: голова журі – Заслужений діяч мистецтв України, начальник управління культури обласної державної адміністрації Світлана Думинська, в.о. директора обласного Центру народної творчості, депутат обласної ради Володимир Капелюшник, викладач предметно-циклової комісії «Народна хореографія» Херсонського училища культури Віктор Кізяков, заступник директора ОЦНТ Оксана Степанова, завідувач відділом ОЦНТ Наталя Вигоднер та провідний методист з фольклору ОЦНТ, заслужений працівник культури України Валерій Другальов. Конкурсне журі ретельно переглядало виступи всіх учасників, які змагалися у номінаціях: солісти та колективи естрадного співу, солісти та колективи народного співу, інструментальний жанр та хореографія.

За висновками журі у номінації колективи народного співу:
І місце отримав народний аматорський фольклорний ансамбль «Червона калина» Підстепненського СБК Цюрупинського району, керівник Наталія Чайка;
ІІ місце посів вокальний ансамбль «Зорецвіт» Козачелагерського СБК Цюрупинського району, керівник Ірина Коноваленко;
ІІІ місце отримав ансамбль народної пісні «Макітерка» Пам’ятнянського СБК Голопристанського району, керівник Олена Косташ.

У номінації солісти-виконавці народного співу:
І місце отримала Катерина Колісніченко, м.Кривий Ріг;
ІІ місце виборола Валентина Чорногорець, с.Дніпрянське м.Нова Каховка;
ІІІ місце посіла Євгенія Баєва, с.Станіслав Білозерського району.

У номінації колективи естрадного співу:
І місце виборов вокальний ансамбль «Мажор» Горностаївського Будинку дитячої творчості, керівник Інна Ташкінова;
ІІ місце зайняв ансамбль «Володарі зірок» Високопільського РБК, керівник Лариса Пашина;
ІІІ місце отримав зразковий вокальний ансамбль «Юність» Князегригорівського СБК Великолепетиського району, керівник – заслужений працівник культури України Ольга Авраменко.

У номінації солісти-виконавці естрадного співу:
І місце посіла Дарья Третяк, м.Херсон:
ІІ місце – Богдан Палій, м.Гола Пристань;
ІІІ місце виборола Олена Частухіна, с.Підстепне Цюрупинського району.

В інструментальному жанрі найкращим і єдиним був гурт «АйАгАш» з міста Херсон.
Окремим дипломом за розвиток та популяризацію українських народних традицій було нагороджено народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Українські вечорниці» Привільненського СБК Каланчацького району, керівник Наталія Тимошенко.
Відкриттям фестивалю стала юна співачка з Херсону Єлізавета Волощенко з піснею «Україна – це ми!», яка і отримала Гран-При.

Як завжди, на набережній міста протягом дня проходила виставка майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, ярмарок талантів, на якому можна було придбати різноманітні сувеніри. Приваблювали око традиційні народні ляльки, поробки з дерева, соломи, народна та сувенірна кераміка, різноманітні вишиванки, українські прикраси тощо. На ярмарку можна було скуштувати традиційні напої та смаколики, виготовлені за старовинними дідівськими рецептами, придбати духмяні купальські трави, зібрані руками наших чарівниць для використання у відварах та настоях.
Найбільш приємним на святі «Купальські зорі» було те, що у всіх учасників та гостей фестивалю, не дивлячись на дощ, був особливо гарний, святковий настрій. Тут кожен милувався прекрасними перлинами мистецтва нашого народу, чудовими зразками обрядової творчості, піснями і танцями, які привезли на свято і подарували глядачам учасники фестивалю.

Валерій Другальов







Leave a reply

Enter the number you see to the right.
If you don't see the image with the number, change the browser settings and reload the page