on-line с 20.02.06

Арт-блог

13.05.2015, 09:45

May

Random photo

Voting

???

Система Orphus

Locations of visitors to this page

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Calendar

 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

News

01.08.2015, 13:17

Crazzzy Days

13.05.2015, 09:52

den-evropyi-v-hersone---2015

> Tourism, rest, entertainment > Wine stages on Tavriya > Напій богів для радості земної

Напій богів для радості земної

«Радгосп «Білозерськии» провів свято молодого вина
Минула субота виявилася по вінця золотою. Багрецеві шати дерев, осінній супокій і ясне сонечко - у небі і... вина у кришталевих кубках на святково застелених скатертинами-самобранками столах біля входу у фірмовий магазин «Таврія».
А ще - музична повінь, що підбадьорює слух і душу розважає. Здається, що у такт цій музиці виграють-іскряться молоді вина, виготовлені з червоних і білих сортів винограду Шардоне, Мускат, Сапераві, Рислінг, Бастардо...
Свято молодого вина - це данина людям, котрі плекають лозу, знімають із неї сонячні грона, виготовляють із них натуральні (не порошкові!) напої богів. Подібні заходи, започатковані у французькій області Божоле, проходять у майже 100 країнах світу за участі мільйонів людей. Дійшли, слава Богу, і до України. У наших краях благословенних започаткувала ці урочистості знана в Україні і за її межами агрофірма «Радгосп «Білозерський».
Директор агрофірми Герой України Віктор Сілецький, як тільки мова заходить про вино; неодмінно повторює, що у помірних дозах це напій богів. І ратує за те, аби українці брали приклад із тих же французів, іспанців чи італійців, а не заливали печаль чи радість «мертвою водою» - самогоном.
- Склянка натурального сухого вина на день - це і настрій, і здоров'я, - наголошує Віктор Петрович.

Так думає не лише людина, завдяки котрій традиційна галузь Херсонщини - виноградарська - тримається на плаву. На боці Сілецького і медики - як вітчизняні, так і зарубіжні: «Користь сухого вина незаперечна. і це доведено неодноразово. У червоному і білому сухому вині містяться велика кількість білків, кальцій, натрій, магній, селен, залізо, цинк, мідь і немало інших корисних речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності людини. Геть-чисто всі сухі вина містять біологічно активні речовини - флавоноїди, керцітин, резерватол, таніни... Поліфеноли, що входять в келих сухого вина, незалежно від того червоне воно чи біле, мають унікальну здатність виводити з організму людини вільні радикали, омолоджувати його природним шляхом».
За кілька днів до Свята молодого вина у «Білозерський» навідалися професійні знавці і цінителі напою богів - викладачі Бердянського коледжу (колишнього технікуму виноградарства і виноробства) Таврійського державного агротехнологічного університету. Цей заклад, до слова, підготував два десятки висококваліфікованих фахівців і для «Білозерського».

- Перед тим, як заїхати до нас, бердянці побували у відомих одеських господарствах, - говорить Віктор Сілецький. - Спробувавши нашого вина, сказали: «Оце справжнє, натуральне!». Для нас це дуже висока оцінка! Прикро нам чути, але увесь білий світ дивується: чому Україна погано споживає такий прекрасний напій, як виноградне вино? Ось тому ми й проводимо Свято молодого вина - щоб люди могли відчути смак наших напоїв, почути про їх користь, долучилися до європейської культури їх споживання.
Здається, Вікторе Петровичу, все більше херсонців починають розуміти, що вино - не зло, яке намагалися вирубати гострою сокирою, лихим вогнем випалити, а благо. Якщо, зрозуміло, ним не зловживати.
...Біля фірмових магазинів «Таврія» (проспект Ушакова і в Таврійському мікрорайоні) все більше херсонців і гостей обласного центру.
«Ану-ану!» - показує на графин із молодим «Сапераві» моложавий чоловік. Взявши в руку пластиковий стаканчик із рубіновим напоєм, повертає його проти сонця, принюхується, смакує.
«Клас! Ваше? - запитує у гостинних господарок свята. - Супер!».

- Я живу на півдні Бесарабії, - говорить гість наших країв Федір Пашута. - Сан займаюся домашнім виноробством і на винах знаюся, повірте. Ваші напої - вище за всякі похвали!
Не обходять імпровізованого дегустаційного застілля і жінки. Скуштувавши вина, більше цікавляться його властивостями:
- Невже цілющі?
- Цілющі! Ви знаєте, звідки слово «вино»? У Давній Індії «вена» означало «любити». Від цього слова походить ім'я богині кохання Венери.
«Заходьте, приєднуйтеся! Спробуйте гарний настрій на смак!» - запрошують ведучі свята городян. Навіть ті із них, хто поспішає, не втримуються, зупиняються. І хай нині не тисячі, а сотні людей стали ближчими до культури вина, до традицій і навіть легенд - це велике діло. А це значить, що, поза всяким сумнівом, Свято молодого вина, організоване агрофірмою «Радгосп «Білозерський», досягло своєї основної мети. Не стільки може рекламної, як просвітницької.
Ще довго лагідне сонце у небі і молоде вино у келихах дарували людям блаженство осені і торжество п'янкого смаку, що походить із незапам'ятних (античних і пізніших) часів.

У одного із організаторів свята, заступника директора з промисловості агрофірми Тетяни Сілецької, цікавимося особливостями нинішнього виробничого сезону і, зрозуміло, найперше самого свята.
- Традиційно свято проходить у першій-другій декаді листопада, - говорить співрозмовниця. - Одначе ми вирішили провести його раніше, оскільки раніше зібрали виноград і він уже заброджений. І тут головне вловити момент, коли вино справді молоде. А таким воно буває недовго... Зараз це по суті виноградний сік, хай і зброджений.
- А розлити у пляшки?
- Хоча молоде вино у пляшки і розливають, але це не те... Увесь сенс у тому, що воно має бути новонародженим. А не закупореним у пляшки...
І як тут не згадати основоположників Свята молодого вина - Божоле Нуво - французів? Французи говорять, що якщо молоде вино злити на три години раніше, ніж належить, воно буде надто легким і ледь зафарбованим, якщо ж зробити це на три години пізніше, то молоде вино буде надто тьмяним і терпким.

Ті, хто пробував молоді вина на імпровізованих дегустаціях біля фірмових магазинів «Таврія», могли переконатися, що особливості «поведінки» новонародженого напою богів винороби із Наддніпрянського знають не гірше, ніж їхні колеги із французької області Божоле..
Усі вина агрофірма «Радгосп «Білозерський» виготовляє винятково із власного урожаю. А нині він вдався, можна сказати, на славу. Тут нині зібрали 9,4 тисячі тонн бурштинових грон (торік - 5,7 тисячі), радує і цукристість - 20-22 відсотки. А це означає, що до тих понад ста золотих і срібних медалей, завойованих раніше, вже ближчим часом додадуться нові. І якщо колись нагороди вручатимуть і за молоді вина, то цих медалей стане набагато більше.
...Молоде вино! Заманливо сяючи у келиху, граючи на вустах, воно повертає людям їхні літа, здоров'я і пристрасті. «Веселе і дерзновение!» - стверджують французи. Такої ж думки німці, австрійці, швейцарці, італійці, серби, чехи, словаки... Такої ж тепер і херсонці! Але при цьому (і без Міністерства охорони здоров'я відомо!) має бути, як казав східний мудрець Омар Хайям, міра.

Василь Піддубняк,
Анатолій Жупина
«Новий день».- №42 (5089).- 17.10.2013.- стр. 12

Leave a reply

Enter the number you see to the right.
If you don't see the image with the number, change the browser settings and reload the page