on-line с 20.02.06

Арт-блог

13.05.2015, 09:45

May

Random photo

Voting

???

Система Orphus

Locations of visitors to this page

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Calendar

1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

News

01.08.2015, 13:17

Crazzzy Days

13.05.2015, 09:52

den-evropyi-v-hersone---2015

> Tourism, rest, entertainment > Wine stages on Tavriya > In Kherson discussed consisting of viticulture of area, that folded after the January frosts

У Херсоні обговорили стан у виноградарстві області, що склався після січневих морозів

У пошкодженнях цієї зими виноградних насаджень на Херсонщині винні як несприятливі для регіону природні умови, так і самі місцеві виробники виноградної продукції. Така думка прозвучала на міжрегіональній конференції «Ринок нових можливостей реалізації сільськогосподарської продукції. Інвестиційно-інноваційний розвиток в агропромисловому комплексі».

За інформацією доктора сільськогосподарських наук Івана Шевченка (Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. Таїрова»), найбільше постраждали насадження винограду на правобережній території області. Серед сортів, які найбільш постраждали - столова група. У цих сортів зафіксовані найменша збереженість центральних та заміщаючих бруньок, також морозом пошкодив тканини однорічних пагонів та багаторічної деревини. Наприклад, у ряді господарств на сортах «Подарунок Запоріжжя», «Аркадія», «Кеша» загинули 100% бруньок - центральних і заміщаючих. В інших сортів збереженість бруньок становить від 2 до 60%.

Дещо краща ситуація на лівобережжі регіону. Тут на деяких сортах (як наприклад, «Біанка», «Мускат Одеський») збереженість центральних бруньок становить від 90 до 100%, що дає можливість розраховувати на нормальний повноцінний щорічний врожай ягід. На ділянках сорту «Шардоне» у ряді господарств збереглися 8% центральних бруньок і 100% заміщаючих бруньок. На таких ділянках великого врожаю цього року не буде, але ще є можливість відновити формування кущів, щоб отримати врожай вже у наступному році.
Що ж до сортів столової групи, то і на лівобережжі області вони постраждали найбільше. Наприклад, у деяких господарствах на сорті «Молдова» збереженість центральних бруньок становить 4-8%, а заміщаючих - 20-44%. Морозом пошкоджена також і лоза винограду цього сорту. На думку спеціалістів, на таких ділянках цього року не лише не буде врожаю, але й проблематично відновити формування протягом однієї вегетації.

Однією із причин, які призвели до цих пошкоджень виноградників Херсонщини, стали сильні морози - на поверхні снігового покрову температура сягала у січні мінус 30-32 градуси за Цельсієм, що зафіксовано метеослужбою області. Проте, є і суб’єктивні причини. Зокрема, неправильний вибір місця під розміщення виноградників окремих сортів (це збільшило вірогідність їх пошкоджень у 2-3 рази), масова висадка отриманого із західної Європи посадкового матеріалу, що не відповідає нашим стандартам, а також без належної його апробації у місцевих умовах.

Як зазначено на конференції, для покращання ситуації у виноградарстві Херсонщини необхідно розробити регіональний виноградний кадастр, створити комісію, яка б контролювала якість посадкового матеріалу. Доцільно було б зменшити також кількість сортів (їх сьогодні на Херсонщині культивують близько 80-ти), зосередивши основну увагу на тих, які найбільш пристосовані для цієї зони виноградарства.
За даними Головного управління агропромислового розвитку ОДА в області станом на початок 2010 року по всіх категоріях господарств площі виноградників у плодоносному віці становлять 5 тис. 234 га.

Кстати…

Участники прошедшего недавно в Одессе заседания виноградарей и виноделов Украины предлагают создать при правительстве Национальный совет виноградарства и виноделия.
По их мнению, фундаментом виноградарства должны стать два ведущих украинских института виноградарства, а в совет виноградарей и виноделов войдут по 3-4 представителя от каждого производителя отрасли. Такое объединение может абсолютно компетентно вырабатывать предложения и рекомендации по вопросам регуляторной политики нашей отрасли, считают участники заседания.

Регуляторная политика является важнейшим инструментом организации предпринимательской деятельности. Однако тут очень важен продуманный системный подход. Так, сильные морозы привели к вымерзанию неправильно высаженных виноградников. Как считает специалисты, если бы их рассадку планировали институты садоводства, подобных неприятностей не произошло бы.
Предложено также ввести сертификацию посадочных материалов и установить «категорийность» вин по европейским образцам (защита от фальсификата). Подобные меры в интересах не только предпринимателей-виноделов, но и потребителей, убеждены виноградари.

Валерий Иваненко
«Херсон маркет плюс».- №10 (216).- 11-17.03.2010.- стр.3

Leave a reply

Enter the number you see to the right.
If you don't see the image with the number, change the browser settings and reload the page