Кавуновий сік - на спирт? Чому б і ні.
Кожен другий кавун, вирощений у 2008 році в Україні, є херсонським. Про це заявив у Херсоні на науково-практичній конференції «Актуальні питання виробництва овочево-баштанної продукції та просування її на внутрішньому та міжрегіональному рівні» Володимир Лимар, директор Інституту південного овочівництва і баштанництва УААН.
За його словами, протягом минулого року в регіоні було зібрано 275 тис. тонн кавунів. Але це далеко не повна їх кількість, що була вирощена торік на Херсонщині. Товарність баштанного поля склала в регіоні за результатами 2008 року 60-70 % від загальної кількості вирощених плодів. Решта 30-40 % є нестандартною продукцією, що залишається на полях і яку необхідно залучити до переробки, наголосив директор Інституту південного овочівництва і баштанництва УААН.
Як відзначив Володимир Лимар, це може бути перегонка кавунового соку на спирт, використання насіння кавунів для виробництва олії для фармакології, виробництво з нестандартної продукції варення та маринування кавунів. Однак переробити всю наявну некондиційну баштанну продукцію в області немає зараз можливості - з огляду на відсутність тут необхідних для цього виробничих потужностей.
Що ж до будівництва на Херсонщині заводу, який би спеціалізувався на переробці нестандартної баштанної продукції, то рішення поданому питанню, як зазначив на науково-практичній конференції голова облдержадміністрації Борис Сіленков, буде прийнято вже у цьому році. Такий завод потрібний області і може бути збудований у Голопристанському районі, заявив Борис Сіленков.
Валерій Іваненко
Херсон маркет.-05.03.2009