on-line с 20.02.06

Арт-блог

06.09.2018, 13:50

Вересень-2018

Знову Вересень приїхав На вечірньому коні І поставив зорі-віхи У небесній вишині. Іскор висипав немало На курний Чумацький шлях, Щоб до ранку не блукала Осінь в зоряних полях. Р.Росіцький

Випадкове фото

Голосування

Що для вас є основним джерелом інформації з історії?

Система Orphus

Locations of visitors to this page

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Календар подій

1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Новини регіону

23.03.2017, 11:33

Демократичний розвиток областей України – Херсонщина не пасе задніх...

31.10.2016, 09:39

Відкриття фотовиставки "Європейці в Таврії"

27 жовтня в Херсонській  обласній універсальній науковій бібліотеці ...
19.10.2016, 12:02

На Zабалці 2016 - триб'ют парасолькам!!!

> Туризм, відпочинок, розваги > Кавунові справи > Таких свят немає на всій Україні!

Таких свят немає на всій Україні!

Незрівнянно солодкий та соковитий, спокусливо запашний, такий, що неможливо охопити двома руками, а головне, дуже і дуже корисний для здоров 'я людини — ось він, головний бренд Херсонщини, його величність Кавун! До кавунової столиці, міста Голої Пристані, днями з'їхалися тисячі гостей. Вже сьомий рік поспіль тут на честь кавуна та його родичів — дині і гарбуза — відбулося грандіозне свято. На фестивалі «Український кавун — солодке диво» баштанники знову вразили усіх своїми рекордними врожаями, великою працелюбністю і незрадливою любов'ю до матінки-землі.

Просто неможливо було втриматися від дегустації, на яку запрошувала буквально кожна сільська громада Голопристанщини. По підборіддю розтікався солодкий сік, а очі блищали від величезної насолоди смаком. Господарські сумки і сітки — усе, що було під рукою, вмить наповнювалося смугастими, сонячними та жовтогарячими ягодами. Всім кортіло хоча б часточку цього дива взяти з собою за сотні, а то й тисячі кілометрів від кавунової мекки, аби хоча б на кілька днів продовжити голопристанське свято за своїм родинним столом!

Хіба лишень баштанними славиться Херсонщина? Натруджені руки наших земляків творять зі звичайного насіння, саджанця чи жменьки борошна справжні шедеври. Усе це люди і повезли на традиційний фестивальний ярмарок. Від запашної здоби — пирогів, пампушок, ватрушок ломилися прилавки хлібовиробників, і за нею вишикувалися нескінченні черги. Неможливо було пройти і повз золотаві персики, наливні яблука та груші, вирощені нашими фермерами. А що вже говорити про феєрію городини, яку представив Інститут південного овочівництва і баштанництва Української академії аграрних наук! Серце раділо.... Адже усім цим багата наша земля, рідна Херсонщина!

— Бачу, ви — справжні землероби, — знайомлюся з родиною Косенків з Кардашинки, в експозиції яких — кетяги винограду завважки півтора-два кілограми кожен та гарбузова «ягідка» вагою 53 кілограми 900 грамів.
— Я — виноградар, — відповідає голова сім'ї Олексій Іванович. — Але захоплююся сортами велетенських рослин. Ось цей гарбуз належить до сорту Супертитан. Виростити подібний нескладно, адже крупний плід закладено генетично, та й 54 кілограми — це не показник. Минулого року ми виростили гарбуз вагою 126 кілограмів, а позаторік — 284. Чули, що цього року в одного канадського фермера такий гарбуз затяг понад 700 кілограмів.

Дякуємо за спілкування і рушаємо ярмарком далі у напрямку найбільшого натовпу. Крізь тисняву просуваємося вперед. Аж ось перед очима відкривається святково накритий стіл
— домашні ковбаси, сальце та рибка, величезна макітра з варениками... Усі бажаючі досхочу смакують цими розкішними стравами. А хто ж він, цей гостинний господар? Виявляється, це громада Новофедорівки Голопристанського району.

— Дуже приємно, що нас запрошують на такі фестивалі. З радістю приїхали! Говорили, що тут треба продавати, та ми всіх пригощаємо! Нехай людям буде свято! — зі щирою посмішкою зізнається директор сільського будинку культури Олександра Осадчук.
Фестивалем у фестивалі став виступ-презентація Новозбур'ївської сільської ради. Вона не лише представила дари своїх щедрих ланів, а й розбила на ярмарку справжній намет з очерету, зварила куліш і підготувала цікавий концерт юних талантів села.

Найбільшу ж родзинку кавунового свята можна було побачили в експозиції Новософіївської сільради. На честь фестивалю люди спекли торт, який здалеку було не відрізнити від великої соковитої скибки кавуна.
— Не було б цього свята, якби не було працьовитих рук фермерів, людей села! — зауважив батько фестивалю, мер Голої Пристані Анатолій Негра. — Я добре знаю, як вирощується хліб, кавуни, дині і вся городина, тому що й сам виріс у селі і пройшов шлях від тракториста до комбайнера. Це дуже тяжка праця, але ж і наскільки важлива! Я всіх вас вітаю з цим святом, з тим, що ми маємо можливість зібратися на цій площі, сказати теплі і добрі слова, шановні, в подяку за вашу віддану працю. Спасибі вам!

— Я вперше на такому дійстві, — зізнався журналістам губернатор Херсонщини Микола Костяк. — І мені дуже приємно, що сьогоднішньому «Солодкому диву» вже сьомий рік. Недарма саме Гола Пристань є кавуновою столицею. Взагалі, бренд херсонського кавуна сьогодні використовує багато регіонів — і Крим, і Миколаївська, і Одеська області. Але справжні кавуни — саме з Херсонщини, особливо з цих районів — Голопристанського, Скадовського, Цюрупинського... Впевнений, сьогодні солодким дивом буде вражена не тільки Херсонщина, а й вся Україна.

Ну і який фестиваль без нових рекордів та визначення кращих з кращих?! За кращу експозицію та активну організаційну роботу нагороджено новозбур'ївського сільського голову Таїсію Самойленко. Кращою експозицією продукції місцевих товаровиробників визнано ПП «Смак-Гопри» на чолі з директором Андрієм Кушніром. Краща експозиція сільськогосподарської продукції належить Інституту південного овочівництва і баштанництва УААН (директор Володимир Лимар).

Переможець у номінації «Гарбуз-велетень» — житель Кардашинки Голопристанського району Олексій Косенко, який виростив гарбуз вагою 53,9 кг.
Двічі-переможцем, і в конкурсі на найбільший кавун, і в конкурсі на найбільшу диню, стало фермерське господарство «Мрія» (голова Юрій Покотілов). Його працівники виростили кавун вагою 38,7 кг та диню вагою 7,8 кг. Друге почесне місце у конкурсі «Найбільше солодке диво» з кавуном 36 кг також вибороло ФГ «Мрія». Серед призерів, до речі, кілька років поспіль опиняється і фермерське господарство «Фаворит» (голова Іван Яланський), яке посіло друге почесне місце у конкурсі динь з ягодою 6,2 кг та третє почесне місце у конкурсі кавунів з ягодою вагою 30,7 кг.

А ще, вперше за всю історію фестивалю, у ньому взяв участь рекордно юний землелюб. Це Влад Кравченко з Голої Пристані. У свої 4 роки хлопчик виростив гарбуз вагою 34,2 кг. 3 рук Анатолія Негри він одержав диплом та заохочувальний приз.
Взагалі ж, кожному учаснику та гостеві солодкого свята на Голопристанщині було гарантовано скибку, а то й кілька скибок кавуна та дині, веселий настрій і безліч жартів. А ще фермерські господарства, згортаючи свої експозиції, також безкоштовно роздавали дині, кавуни та іншу городину людям. Недарма український народ славиться не лише працелюбністю, а й великим щедрим серцем.

- Я приїхала з Хмельницького. Буваю тут 35 років поспіль, бо мій чоловік з Голої Пристані. Чудове свято! Чудове! Такого нема в Україні, — ділиться враженнями від фестивалю «Український кавун — солодке диво» Ганна Проценко. — Ось ця гостинність, ці люди щирі! У нас такого немає на Хмельниччині. І кавунів таких немає. Додому завжди веземо повну машину і там всіх пригощаємо. Тож нехай щастить фестивалю. І якомога більше людей з усього світу дізнаються про нього і поспішають до вашого солодкого краю заради цього солодкого дива!

Тетяна Підгородецька
“Новий день”.- №35 (4925).- 26.08.2010.- стр. 1, 5
 

Напишіть свій коментар

Введіть число, яке Ви бачите праворуч
Якщо Ви не бачите зображення з числом - змініть настроювання браузера так, щоб відображались картинки та перезагрузіть сторінку.