on-line с 20.02.06

Арт-блог

03.11.2020, 10:46

Ноябрь-2020

Мне мил ноябрь - предшественник зимы, Хоть самодур и нравом переменчив, С дождём и снегом, властью ранней тьмы, При свете фонарей почти застенчив... Люблю туманы, хруст подстывших луж, Незрячесть к лицам, дом с горячим чаем Ноябрь суров и сентиментам чужд, Скуп на цвета... Но так порой отчаян! Вдруг впустит солнце. И оно, спеша, День рассветит, раскрасит, отогреет... Весна - и только. Вот тогда Душа Вся встрепенётся и ...зазеленеет Алла Мироненко

Случайное фото

Голосование

Что для вас служит основным источником информации по истории?

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Календарь событий

 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Новости региона

18.06.2021, 11:55

У Херсоні відбудеться концерт нового музичного проекту Святослава Вакарчука «Оранжерея»

15.06.2021, 15:39

У липні херсонці зможуть відвідати фестиваль театрів "Молоко"

15.06.2021, 15:36

У Херсоні учасники аукціону знайомились зі своїми ролями у виставі "12 стільців"

> Туризм, отдых, развлечения > База сельского зелёного туризма "Чайка" > Бекмесовий крафт з’явився на Херсонщині

 

Бекмесовий крафт з’явився на Херсонщині

Смакувати кавуном не тільки в сезон, а коли заманеться, можливо. Для цього є бекмес або кавуновий мед. Його шанувальникам - хороша новина: у нашому Таврійському краї запрацював цех із виготовлення бекмесу. Тож смаколик, який вважається делікатесом, стане доступним для кожного.

Тільки сьома ранку, а за дверима чепурної хатинки в народному стилі кипить робота. Господар урочисто вручає мені фартух, чепчик, рукавички, і я з радістю приєднуюся до так само екіпірованих дівчат. Доки очищую скибки кавуна від шкірки, слухаю захопливу розповідь власника садиби зеленого туризму «Чайка» Олександра Долинка. Нардек, пекмез або бекмес - страва не українська, нам вона залишилася від османів, які, завоювавши наші землі, колись тут жили. Якщо послухати старожилів, то рецепт варення з кавуна або кавунового меду в селах зберігався століттями, передаючись по жіночій лінії роду. Кажуть, жаровні, в яких варився бекмес, кочували з двору в двір. Наварити солодкого, щоб на цілу зиму вистачило, кожна сім’я встигала всього за добу.

- Так само і моя бабуся варила. З дитинства пам’ятаю оті глечики, накриті шматками шкіри й міцно зав’язані, які зберігалися в льоху. Тож ми зараз нічого не винайшли, просто відроджуємо те, що було, - розповідає Олександр Долинко.

Він - колишній військовий. Вже 10 років підполковник у відставці, житель Голої Пристані Олександр Долинко займається туризмом. Відкрити цех із виробництва кавунового меду було мрією, яка здійснилася цьогоріч. До того смаколик варився у казані, за бабусиним рецептом. За два роки бізнесмен дав скуштувати бекмес 30 тисячам туристів, які побували на «Зелених хуторах Таврії» та «Чайці». Так газда зрозумів - бекмес людям подобається, і він може бути гастрономічною фішкою, причому не тільки Голої Пристані.

- Гостям, не лише з-за кордону, а й з віддалених регіонів України, завжди цікаво: а що ж ми тут їмо? Вареники вони знають, борщ - обов’язково, а що таке бекмес? Отут ми їм і презентуємо. Знаєте, як дивуються люди, коли їм говориш, що в маленькій баночці на 200 грамів до п’яти кавунів вмістилося? - розповідає Олександр Долинко.

Звісно, збудувати й обладнати цех з виготовлення крафтового продукту задоволення нездешевих. Господар зізнається: допомогли в департаменті розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОДА. За обласною програмою розвитку харчової та переробної галузі Олександр Долинко отримав пільговий кредит: 97 тисяч гривень дали під 5% на 5 років. До проекту підприємець долучив і власні кошти. Цех не випадково збудували на «Чайці». Аж до глибокої осені на базі зеленого туризму завжди є відпочивальники. Гості не лише мають змогу поласувати незвичайним смаколиком, а й безпосередньо взяти участь у його виготовленні. У цеху зустрічаю молоде подружжя з Каховки. Старанно на шматок хліба густе червоне варення намазує Лілія - це чоловікові, сама вже спробувала.

- Вперше в житті таке куштую, навіть і не здогадувалася, що кавун можна варити. Мені на смак нагадує карамель, може, джем якийсь ягідний, але точно не кавун. Та, однозначно, дуже смачно, - розповідає Лілія.

Отож півтонни кавуна очистили від шкірки, нарізали й переробили на блендері. На це, до речі, пішло не менше трьох годин. Що ж тепер? Рідина насиченого, червоно-гранатового кольору, завдяки спеціальному насосу, через довгу трубу, перекочовує до двох величезних жаровень. Стоять вони на пічці, під якою вже палахкотять дрова. Виявляється, увесь секрет бекмесу у випаровуванні. Кавун не так вариться, як томиться. Готується страва не менше 8 годин, це якщо не рахувати процесу нарізання. Ще один секрет цього крафтового виробництва у неліквідному кавуні. Так-так, для бекмесу відбирають її, паршивеньку на вигляд, жовтеньку, кривобоку, словом, нетоварну польову ягоду, аби тільки стигла і щоб не гнила.

Поки бекмес томиться, його помішують дерев’яною штукою, схожою на весло. Коли кавуновий мед застигне, його розливають - спочатку в бутилі, потім у маленькі баночки. Виходить на 100% натурпродукт, не просто без ГМО і домішок, тут навіть цукру немає. Тому, якщо в міру, бекмес можна вживати і діабетикам. А ще - від нього не гладшають. Мрія Олександра Долинка - крупний завод з кавунового меду на Херсонщині. І, мовляв, конкурентів він не боїться.

«Хотілось би хоча б з кількома фермерами об’єднатися в асоціацію, кооперацію, ще щось придумали б та й сертифікувалися за кордон. Я сам велике виробництво бекмесу не потягну. Тут потрібні десятки тисяч доларів. Для одного це проблема, а от для групи партнерів - ні. Знаєте, як хочеться, щоб Херсонщина поставила на потік оцю бекмесову фішку? Хай би було», - говорить пан Долинко.

Ну а поки в області працює один-єдиний цех з виготовлення кавунового крафту. Цьогоріч на «Чайці» планують переробити 25 тонн кавунів - на тонну бекмесу.

Марина Савченко
«Новий день».- №38 (5447).- 16.09.2020.- стр.16

Напишите свой комментарий

Введите число, которое Вы видите справа
Если Вам не видно изображения с числом - измените настройки браузера так, чтобы отображались картинки и перезагрузите страницу.