on-line с 20.02.06

Арт-блог

03.11.2020, 10:46

Ноябрь-2020

Мне мил ноябрь - предшественник зимы, Хоть самодур и нравом переменчив, С дождём и снегом, властью ранней тьмы, При свете фонарей почти застенчив... Люблю туманы, хруст подстывших луж, Незрячесть к лицам, дом с горячим чаем Ноябрь суров и сентиментам чужд, Скуп на цвета... Но так порой отчаян! Вдруг впустит солнце. И оно, спеша, День рассветит, раскрасит, отогреет... Весна - и только. Вот тогда Душа Вся встрепенётся и ...зазеленеет Алла Мироненко

Случайное фото

Голосование

Что для вас служит основным источником информации по истории?

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Календарь событий

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Новости региона

19.10.2021, 16:28

В Скадовську відкриється музей "Таємниці острова Джарилгач"

19.10.2021, 14:26

Херсонець увійшов до складу журі міжнародного кінофестивалю

19.10.2021, 14:22

Херсонці здобули бронзову нагороду фестивалю «Кінокімерія»

Чи безпечні кавуни?


На київських ринках продають тільки перевірені херсонські кавуни. А чим тоді смакуємо ми?
Знайомий журналіст зі столичного телеканалу розповів, що на київських ринках величезний ажіотаж довкола ранніх херсонських кавунів. Перед тим, як потрапити на стіл столичного жителя, нашу ягоду неодноразово перевірять. В першу чергу — на вміст нітратів. Утім, далеко не всі кияни поспішають смакувати баштанними, бо знають: ще не сезон.
А які ж кавуни їдять самі херсонці? Де їх можна придбати? Скільки це коштує? А головне — які гарантії, що продукт, безпечний? Цим і поцікавився кореспондент «Нового дня».


У Херсоні кавунів та динь продають вже чимало. У кожному районі міста можна побачити продавців ранніх баштанних. Відкрили сезон більше місяця тому — на так званих стихійних ринках (або, як кажуть херсонці, — «з підлоги»), продаючи солодку ягоду поблизу залізничного вокзалу за ціною 2,50—3 грн. за кілограм. На тому ж місці сьогодні з вас попросять на гривню дешевше. Конкурентів побільшало. За словами реалізаторів, продукт натуральний, вирощений у Скадовському районі. Втім, крім переконань продавців (які навіть журналісту не вказують свого справжнього прізвища), жодних інших гарантій ви тут не одержите.
Ціна в мікрорайоні Житлоселище приємно здивує. За кілограм кавунів на ринку з вас попросять 1.60 грн.. Стихійники — ще копійок 20 скинуть. Але ця продукція жодних експертиз не проходила, тож єдиною гарантією, що кавуни нешкідливі, також залишаються слова продавців.
— Солодкі, смачні кавуни! Які вам ще гарантії? — дивується один із продавців-стихійників. — Друже, третій тиждень продаю — ні в кого претензій немає.


Щодо найбільших ринків міста (Центрального та Дніпровського), то ціна на баштанні тут кусається. Кавуни — найдорожчі в місті: 2,50 грн. за кілограм. Але смакувати ними можете спокійно. Нітратів у них немає. За цим щодня слідкують працівники державної лабораторії.
— Кавунами в нас торгують третій тиждень. Поки що не виявили жодного факту підвищеного рівня нітратів, — розповідає завідувач державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Центрального ринку Ольга Чернова. Експерт переконана, що відсутність нітратів пояснює минулорічний досвід. Торік кілька великих партій кавунів та динь тут зняли з продажу, визнавши їх шкідливими для вживання.
 

— Сьогодні підприємці спочатку приносять нам один-два кавуни для експертизи, а вже потім закуповують цілу партію, — додає Ольга Чернова.
За словами більшості продавців Центрального ринку, баштанні у них завезені зі Скадовського району та Великих Копанів. Є й кавуни, вирощені під Херсоном.
Запитую на ринку випадкових перехожих: чи купуєте ранні баштанні? Студент Дмитро Романів цього року їх ще не пробував, хлопець переконаний: зарано.
— Ще не сезон. Купувати почну десь на початку вересня. Скільки б їх не перевіряли, все одно якщо не нітрати, то щось інше в них додають. Посадіть у себе на городі й знатимете, коли кавуни достигають.


Крім ринків, у нашому місті ранні кавуни та дині без проблем можна придбати у звичайних продуктових магазинах. Більшість із продмагів гарантій, що продукт нешкідливий, дати не можуть, але якщо ягода виявиться зеленою чи несолодкою, обіцяють замінити.
...З кожним тижнем продавців баштанних у місті більшає. Не витримуючи конкуренції, вони стрімко почали знижувати ціни. А смакувати кавунами вже сьогодні чи почекати до сезону кожен вирішує для себе сам.
 

Вадим ЛУБЧАК
"Новый день". - № 32. - 06.08.2009 - стр.16
 

Напишите свой комментарий

Введите число, которое Вы видите справа
Если Вам не видно изображения с числом - измените настройки браузера так, чтобы отображались картинки и перезагрузите страницу.