on-line с 20.02.06

Арт-блог

13.05.2015, 09:45

May

Random photo

Voting

???

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Calendar

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

News

01.08.2015, 13:17

Crazzzy Days

13.05.2015, 09:52

den-evropyi-v-hersone---2015

> Organizations > Cinema > International festival of amateurish film "Kinokimmeriya" > Готуємось до "Кінокімерії 2007"

Готуємось до "Кінокімерії 2007"

29.11.2006

У грудні 2005-го на Херсонщині була створена обласна організація «Спілка любителів кіновідеомистецтва». А вже у травні 2006-го з допомогою Національної Спілки кінематографістів України у Херсоні відбувся перший Всеукраїнський фестиваль аматорського кіновідеомистецтва «Кінокімерія», зініційований нашими краянами. Другий такий фестиваль планується провести у вересні 2007-го.

Про відродження кіноаматорського руху на таврійській землі та підготовку до наступної «Кінокімерії» йшлося на прес-конференції громадської організації «Спілка любителів кіновідеомистецтва» та оргкомітету кінофестивалю, яка відбулася цими днями у приміщенні кіноконцертного залу «Ювілейний».

Відкрив і вів прес-конференцію Євген МАКСИМОВ - голова оргкомітету «Кінокімерії», директор обласного підприємства «Кі-новідеопрокат», член Національної Спілки кінематографістів України.
Яків ПІДВАЛЬНИЙ, керівник Народної студи залізничників «Стріла», голова правління обласної громадської організації «Спілка любителів кіновідеомистецтва», член оргкомітету фестивалю «Кінокімерія»:
- Відродження любительського кіно в області почалося з кінофестивалю «В ім'я життя на землі», проведеного на честь 60-річчя Великої Перемоги 24 квітня 2005 року. У ньому взяли участь Народна студія «Стріла» Херсонського відділення Одеської залізниці, Народна студія «Октан» на чолі з Владимировим та Пилипенком, студія «Юність» (Риков) ВАТ «Херсонські комбайни», студія «Лісфільм» під керівництвом Сазонова, студія Цюрупинського будинку піонерів «Юні орлянкінці» (Власенко), студія 3D графіки під керівництвом Белікова та Голубкова.

Фестиваль пройшов успішно, а ми, залюблені у кінотворення люди, вирішили об'єднатися задля подальшого його розвитку. І через кілька місяців юридично зареєстрували обласну організацію Спілки любителів кіновідеомистецтва. Накреслили план роботи, розробили кілька проектів. Не відкладаючи, почали втілювати в життя один з них - «Наші видатні земляки». Восени цього року був створений перший фільм цього проекту - «Рідна земля», про відомого режисера й актора Євгена Матвеева. Прем'єра відбулася в селі Виноградово.

У травні 2006 року за ініціативи Спілки любителів кіновідеомистецтва при підтримці Національної Спілки кінематографістів України відбувся Всеукраїнський фестиваль любительських фільмів «Кінокімерія». 40 учасників з 12 областей та Автономної Республіки Крим представили понад 60 робіт (90 годин екранного часу). Журі очолив відомий кіномитець Михайло Іллєнко. Три картини херсонських аматорів були удостоєні грамот: Олексія Голубкова і Валерія Бєлікова «Всесвіт» за перше місце в номінації «Анімаційний фільм», Якова Підвального «Зіткнення» за друге місце в номінації «Анімаційний фільм», фільм Олексія Голубкова і Валерія Бєлікова «Фотохудожник Микола Степанов» за друге місце в номінації «Документальний фільм».

А вже у вересні херсонці взяли участь у другому Міжнародному фестивалі, що проводився у Болгарії, в місті Шумен. Автори з 9 країн представили 80 стрічок. Наші земляки представили чотири фільми: «Терор - трагедія епохи», «Рідна земля» (автори Я.Підвальний, А.Сімакович); «Відлуння афганської війни», «Ще раз про Батьківщину» (О.Єлагін, Херсонська організація ветеранів «Афганістану»). Всі стрічки відзначені грамотами.

- Мені пощастило представляти на цьому фестивалі херсонських аматорів, - продовжив свою розповідь Яків Підвальний. - Кінофорум був приурочений до Дня незалежності Болгарії і проводився під егідою Міністерства культури. Перегляд стрічок, спілкування,
обмін досвідом... Це були чудові дні. Шумен - місто-побратим Херсона. У Болгарії про це пам'ятають і чекають активізації економічних та культурних зв'язків з нами.

Усе добре, започатковане у попередні десятиліття, неодмінно слід примножувати!
Небайдужістю до збереження пам'яті поколінь, турботою про військово-патріотичне виховання молоді були пройняті виступи кіноаматорів-«афганців».
- На жаль, суспільство очерствіло, - сказав зокрема, Ігор ТЄЛЄГІН. - Воно не знає кіновідеодокументів. Одна справа - почути, інша - побачити на екрані, пропустити через своє серце мужні вчинки, подвиги, здійснені під час Великої Вітчизняної, у Чорнобилі... Не маючи пам'яті про свої героїчні сторінки, суспільство приречене на бездуховність, вимирання. Кіноаматорство, яке продукує документи епохи, може відіграти велику роль у демократичному розвитку нашої країни. Ми, ветерани «Афганістану», це добре розуміємо і прагнемо створювати правдиві, публіцистичні стрічки. Так, фільм «Відлуння афганської війни» дістав високу оцінку і на фестивалі «Кінолітопис-2006» (Київ), і на фестивалі «Кінотур-2006» у Бердичеві.

Докладніше про «Кінотур» розповів режисер фільму Олександр ЄЛАГІН ~ член правління Херсонської міської організації ветеранів війни в Афганістані, член правління обласної організації «Спілка любителів кіновідеомистецтва»: - У Бердичеві фестиваль тривав з 26 по 29 жовтня. Проходив він під опікою мера міста, на високому організаційному рівні. Журі очолював голова Національної Спілки кінематографістів України, Народний артист України Борис Савченко. На кінофорумі були представлені фільми про військову службу, діяльність правоохоронних органів, роботу рятівників.

Організатори прес-конференції повідомили, що наступний Всеукраїнський фестиваль «Кінокімерія» планується провести у вересні 2007 року і закликали владні структури, громадські організації, благодійників всіляко сприяти його влаштуванню та популяризації, адже фестиваль, у свою чергу, популяризує Херсонщину не лише в країні, а й за її межами (зокрема, про своє бажання взяти участь у «Кімерії» заявляють кіноаматори Білорусі, Росії, Болгарії, Франції).

Обласна ж громадська організація «Спілка любителів кіновідеомистецтва» передбачає створити до наступного фестивалю в Херсоні три документальних фільми з серії «Наші видатні земляки» - «Марія Фортус», «Сергій Бондарчук», «Юрій Шумський». У планах херсонців - активне співробітництво з Міжнародною спілкою непрофесійного кіно «УНІКА».

Олена СКОРА.
Газета "Наддніпрянська правда". 2006.29 листопада

Leave a reply

Enter the number you see to the right.
If you don't see the image with the number, change the browser settings and reload the page