on-line с 20.02.06

Арт-блог

13.05.2015, 09:45

May

Random photo

Voting

???

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Calendar

1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

News

01.08.2015, 13:17

Crazzzy Days

13.05.2015, 09:52

den-evropyi-v-hersone---2015

> Organizations > Literature > Херсонская областная библиотека для детей имени Днипровой Чайки > Професійний Ярмарок бібліотечних інновацій «Бібліокре@тив-2013»

 

Професійний Ярмарок бібліотечних інновацій «Бібліокре@тив-2013»

Кращі ідеї можна було почути 25-26 червня в Херсонській обласній бібліотеці для дітей на професійному Ярмарку бібліотечних інновацій «Бібліокре@тив-2013». Своїм досвідом ділились бібліотекарі трьох областей – Херсонської, Миколаївської, АР Крим. Професійний форум проходив під егідою Української асоціації працівників бібліотек для дітей.

У перший день дводенного професійного форуму Солоха та Чорт зустрічали відвідувачів біля сходинок бібліотеки. А кожний відділ Херсонської обласної бібліотеки намагався виторгувати «гроші» за свої ідеї у колег з сусідніх областей. У дусі Сорочинського ярмарку, запрошені гості пропонували, обирали та «купували» чужий досвід. Участь у професійному обміні взяли провідні фахівці із Національної бібліотеки України для дітей, ряду дитячих та шкільних бібліотек із інших регіонів України, а також заступник головного редактора фахового журналу «Шкільний бібліотечно-інформаційний центр».

Креатив колег надихав на втілення найсміливіших задумів – і організація руху скаутів навколо бібліотеки, які допомагають їй як волонтери, і створення веб-турнірів за різною тематикою, де читачі та бібліотекарі (або батьки і читачі) змагаються у пошуку відповідей на певні питання, і пляжні бібліотеки (так звані виїзні – до літніх/шкільних таборів, до парків), які знайомлять відпочиваючих з послугами книгозбірні та її фондом.

Херсонська обласна бібліотека для дітей, як господар заходу, презентувала власні проекти та програми, спрямовані на промоцію дитячого читання, як то:

- обласна волонтерська акція «П’ять сходинок до успіху: увімкни бібліотеку!»
- партнерський обласний проект «ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє»
- партнерський загальноміський конкурс «Велика читацька пригода»
- проект «17-а сторінка non-stop»

Калейдоскоп зарубіжного досвіду співпраці публічних і шкільних бібліотек на користь читача-дитини презентувала Мері Бет Феєр, волонтер Корпусу Миру США в Україні, що працює нині у Херсонській обласній бібліотеці для дітей. Її виступ викликав жваве обговорення іноземного досвіду у бібліотечній справі.

На другий день із новаціями у практиці діяльності бібліотек України щодо підтримки дитячого читання ознайомила учасників Ярмарку Турбаніст Тамара Миколаївна, заступник генерального директора з наукової роботи Національної бібліотеки України для дітей, кавалер ордена княгині Ольги. Яка наголосила на важливості подібних професійних заходів, які дійсно надихають її учасників на нові відкриття в роботі.

Представники двох областей – Миколаївської та АР Крим – відмітили продуктивність ідей Херсонської ОБД, яка стала ініціатором обміну професійним досвідом в особі Анни Іванівни Бардашевської.

Як використовуються комп’ютерні технології у роботі бібліотек сьогодні? Які нові ідеї з’явилися в професійній спільноті і обговорювалися під час Міжнародної конференції «Крим-2013»? - про це доповідала Дзюба Наталія Йосипівна, завідувач відділу автоматизованого каталогізування документів Національної бібліотеки України для дітей. Наталя Йосипівна звернула увагу колег на роботу Леніградської обласної дитячої бібліотеки та необхідність корпоративної солідарності та обміну ідеями з промоції читання з книгозбірнями з інших країн.

Нагадаємо, що вперше подібний Ярмарок інновацій відбувся у Херсоні в 2010 році, з ініціативи Херсонської обласної бібліотеки для дітей та за участю колег із Автономної Республіки Крим. Наступного року до учасників приєдналися колеги з Миколаєва і було остаточно вироблено основний формат цього фахового заходу: проведення його на базі бібліотек-співорганізаторів почергово (у 2011 р. – в Криму, в 2012 р. – у Миколаївській області) та у формі «продажу-купівлі» інноваційних ідей, із зобов’язанням реалізувати «придбані» на ярмарку ідеї.

Організатори ярмарку запрошують колег - дитячих бібліотекарів Херсонщини приєднатись до професійного ярмарку у наступному році, який відбудеться в Криму. Заявки щодо участі у відбірному конкурсі надсилайте за адресою: Херсон, вул. Червоностудентська, 21. Тел. (0552) 41-43-19, 41-03-47, відділ бібліотечного прогнозування та інновацій ХОБД.

Підготувала Оксана Гунько

 

Leave a reply

Enter the number you see to the right.
If you don't see the image with the number, change the browser settings and reload the page