on-line с 20.02.06

Арт-блог

13.05.2015, 09:45

May

Random photo

Voting

???

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Calendar

1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

News

01.08.2015, 13:17

Crazzzy Days

13.05.2015, 09:52

den-evropyi-v-hersone---2015

Солодка перлина Херсонщини

(до 80-ти річчя Херсонської кондитерської фабрики)

Херсон традиційно вважається містом любителів солодкого. І це не лише завдяки великій кількості кавунів та інших сезонних дарів Півдня. Ще однією перлиною Херсонщини є АТЗТ "Херсонська кондитерська фабрика", якій цього року виповнюється 80 років з часів заснування.

В наш надзвичайно складний час витримати конкуренцію досить складно. Але при сильному бажані все-таки можна. Приміром цьому і є „Херсонська кондитерська фабрика". Продукція цього підприємства відома своєю якістю не лише у нашій країні, а й за її межами. А починалося все з невеликих кондитерських цехів, що працювали кожен окремо. Так, в 1904 році в місті працювали 4 невеликі конфетні фабрики. Працювали на фабриках підлітки та жінки і отримували 40 коп. на день, при тривалості робочого дня в 12 годин. В 1923 році вже існувало об'єднання харчовиків „Пищевкус", а в 1924 році було 2 конфетні майстерні - Ковнатського та Расіна. І лише 1928 року з колективів безробітних та декількох кустарних артілей була організована кондитерська фабрика.

Будівля, в якій сьогодні знаходиться кондитерська фабрика, будувалась в 1903-1904 роках для Херсонського політехнічного інституту, але політехнічний інститут в цій будівлі так і не розмістився. В роки Першої світової війни, 1914-1917 pp., в цій будівлі був військовий шпиталь, пізніше був військкомат. Першим директором, який значиться у відділі кадрів, був Григорій Сергійович Калинчак. Під його керівництвом перебувало 59 чоловік. Фабрика поступово розвивалась та розширювала асортимент своєї продукції. Так тривало до 1941 року, до початку Великої Вітчизняної війни. В середині серпня 1941 року, коли німецькі війська підійшли до м. Херсона, в місті почалася паніка. Найбільше люди боялися невизначеності і голоду. З магазинів міста забирали все, що тільки можна було винести. Тим часом, по місту поширились чутки, що на території кондитерської фабрики стоїть ціла цистерна патоки. Кинулися до неї з відрами. Черпали прямо з цистерни. Багатьом вдалося принести додому цієї патоки. Економлячи кожну краплину, її „розтягували" на якомога довший час. Таким чином, під час війни продукція фабрики врятувала життя багатьом херсонцям, які змушені були виживати в окупованому місті.

Після війни, у 1949 року, директором фабрики був призначений Леонід Ізраільйович Марянчук. При ньому утворились вже окремі цехи: бісквітний, карамельний, цукерний та халвовий. У 1955 року утворився ще один цех - вафельний. З 1985 року і до сьогодні фабрику очолює Дронова Ганна Василівна, і тепер, коли робота колективу багато в чому залежить від керівника, саме її досвід, наполегливість є складовою успіху підприємства, яке постійно покращує свої показники. Практичний досвід роботи та вивчення ринкових відносин дозволили Ганні Василівні раціонально організувати роботу підприємства в існуючих умовах, зберегти його виробничий та творчий потенціали. Особливо важко це було зробити в роки, коли Україна тільки-но отримала незалежність та стала самостійною державою. В 1997 році Дроновій Г.В. було присвоєно звання „Заслужений працівник промисловості України", 2000 року було вручено Орден княгині Ольги III ступеню, а 2004 року - Орден княгині Ольги II ступеню. На сьогоднішній день фабрика представляє собою сучасний виробничий комплекс об'ємом більше 9 тисяч тон продукції на рік. На підприємстві використовуються як нове високовиробниче обладнання, так і традиційне ручне виготовлення елітних виробів. На фабриці використовують найкращі світові технології, натуральну вітчизняну сировину. При виготовленні продукції застосовують необхідні організму вітаміни та мікроелементи. Відсутність консервантів робить продукцію корисною та смачною.

Продукція Херсонської кондитерської фабрики занесена до реєстру найкращих товарів України. Її відмінним виробам присвоєно знак „Вища проба" та вручена почесна нагорода „Європейська якість". Неодноразово фабрика була удостоєна медалями та дипломами. У липні 2008 року фабриці були вручені почесний диплом та медаль „Лідер галузі". Більш того, фабрика чи не єдине підприємство в Україні, яке використовує натуральну сировину. Кондитери використовують мед, фрукти, ягоди. Серед асортименту продукції фабрики є також цукерки, що випускаються спеціально для чоловіків, це - цукерки „Шериф". Продукцію Херсонської кондитерської фабрики залюбки купують Росія, Грузія, Монголія, Німеччина, Ізраїль. На сьогоднішній день фабрика випускає більше двохсот найменувань смачних ароматних солодких виробів. Фруктові та ягідні, м'ятні та з начинкою лікеру, льодяники та з начинкою карамелі, бархатна, фруктово-молочна помадка, ніжне праліне, дроблені горішки, какао і вафлі, різноманітні фрукти, з додаванням яких робляться цукерки; більш того, щороку асортимент продукції оновлюється не менше, як на двадцять найменувань, і в цьому заслуга технологів. По місті Херсоні та області відкриті спеціалізовані магазини з продукцією фабрики - „Ганнуся". Кондитери на труднощі і проблеми нарікати не люблять - вони їх розв'язують. А для успішної роботи, кажуть, нині створено всі умови.

Балацька І.К., науковий співробітник Херсонського
краєзнавчого музею
"Херсонський вісник".- 16.10.2008

Leave a reply

Enter the number you see to the right.
If you don't see the image with the number, change the browser settings and reload the page