on-line с 20.02.06

Арт-блог

13.05.2015, 09:45

May

Random photo

Voting

???

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Calendar

1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

News

01.08.2015, 13:17

Crazzzy Days

13.05.2015, 09:52

den-evropyi-v-hersone---2015

Таврійська родина-2009

 

Хай дружба нас об'єднує усіх.
Ми, як один, громада промениста.
Азовські хвилі котяться до ніг
З відкритим серцем сонячного міста.

Під таким гаслом наприкінці літа на мальовничу Приазовську землю Генічеська завітав знову XII Всеукраїнський фестиваль національних культур «Таврійська родина». Фестиваль стартував ще у перші роки становлення України (1993 р.) і вже зараз, у статусі Всеукраїнського проходив у рамках відзначення головного державного свята - Дня незалежності України. Всі ці роки ініціатори та організатори свята - Управління культури і туризму облдержадміністрації, обласний Центр народної творчості, Генічеська райдержадмімістрація та відділ культури і туризму районної держадміністрації плекають головну ідею заходу - свято миру, братерства, міжнаціональної злагоди, розвитку традицій спілкування, взаємозбагачення культур.

28-30 серпня до Генічеська прибули національні колективи та делегації з 9 областей України: Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Волинської, Івано-Франківської, Сумської, АР Крим та, звісно, з рідної Херсонщини.

Фестивальне дійство із року в рік носить колоритний, неповторний ідейний характер. Тож, за задумом головного режисера свята Заслуженого працівника культури України Олександра Величка, глядачі та гості Генічеська цього року зустрілись з учасниками фестивалю в імпровізованих «шатрах давніх племен».

Перед початком театралізованого дійства змістовно та зворушливо прозвучала історія азовських степів і курганів, які несуть у собі довічну пам'ять про древні племена: про скрип коліс кибиток кочівників, про половецькі намети, безмірну широчінь степової Приазовщини, території життя прадавніх племен, найдавніших поселенців Південної землі.

Войовничі вершники-учасники кінного театру супроводжували Царицю амазонок Іполиту на поле дійства, яка разом зі своєю свитою «амазонок» привітала гостей та учасників і вручила «Золоті пояси» кожному колективу, як символ благословення за «діяння творчі».
Поздоровив зі святом усіх присутніх голова Генічеської районної держадміністрації Валерій Дронов. Привітні слова гостям промовила і господиня свята, начальник облвідділу культури і туризму Людмила Фролова. Після урочистих привітань учасниці театралізованого дійства, передаючи з рук в руки «древній вогонь», попрямували до головної великої фестивальної чаші. За секунду запалав великий родинний Вогонь Дружби, братерства, злагоди та порозуміння між народами. Фестиваль відкрито!

Основним дійством фестивалю був Гала-концерт, який об'єднав виступи 26 національних колективів та окремих виконавців. Глядацькі місця великого місцевого стадіону були переповнені: адже за багато фестивальних років жителі міста та гості добре знайомі з неперевершеними театралізованими дійствами родинного творчого свята і з нетерпінням щораз чекають на зустріч з художніми колективами, які є учасниками заходу вже по кілька років поспіль. Тож, всі виступи, як завжди, зустрічались аплодисментами. Не переставали лунати овації і по їх завершенню. І справді, кого залишать байдужим колоритні танки кримських татар з запальними рухами, високою технікою виконання танцювальних трюків, що продемонстрували учасники народного кримськотатарського хореографічного колективу «Далгалар» смт Новоолексіївка Генічеського району. Або ж - сріблясті переливи російської гармоніки, які майстерно передали учасники ансамблю народних інструментів «Саратовские гармоники» із с.Ручьї Раздольненського району АР Крим. Зачарували глядача неповторністю танцювальних рухів і учасники ансамблю товариства індійської культури з м.Мелітополя Запорізької області. А грецький вокально-хореографічний ансамбль «Кенурія Архі» з м.Харкова вразив незвичною ментальністю костюмів, звучанням музичних інструментів і, звісно, - неповторним вокалом.

Особливого настрою надали святу і учасники ансамблю танцю «Тронка» Херсонського училища культури; фольклорний ансамбль «Пшиязнь» польського товариства «Полонія» з м.Херсона; народний хореографічний ансамбль кримських татар «Лале» із смт Новоолексіївки Генічеського району та багато інших. Кожен колектив, кожен окремий виконавець не залишали глядача без доброго настрою, без особливого враження про культуру тої чи іншої національності.

Протягом святкового дійства гостей привітно закликали господарі національних кухонь, які розташувались на імпровізованих національних подвір'ях.

Завершенням фестивалю став хвилюючий момент - фінальне «Коло Дружби народів», яке завели постійні учасники фестивалю, надзвичайно талановиті і творчі люди - учасники народного аматорського хореографічного ансамблю «Надія» з м.Каховка під керівництвом Заслуженого працівника культури України Н.Сергеєвої.

Фоном братерського творчого спілкування стали яскраві феєрверки, які додали доброго настрою всім присутнім. Фестиваль став грандіозним святом, невичерпним джерелом народної мудрості, гармонії, він відкриває великі можливості для розвитку та збагачення міжнаціональних відносин, збереження народних традицій та обрядів. Хай коло Дружби ширшає!

Лариса ВАРЕГА,
Провідний методист обласного Центру народної творчості по роботі з іноетнічними колективами
«Наддніпрянська правда». - № 71. -11.09.2009. – стор.7

 

Leave a reply

Enter the number you see to the right.
If you don't see the image with the number, change the browser settings and reload the page