on-line с 20.02.06

Арт-блог

06.09.2018, 13:50

Вересень-2018

Знову Вересень приїхав На вечірньому коні І поставив зорі-віхи У небесній вишині. Іскор висипав немало На курний Чумацький шлях, Щоб до ранку не блукала Осінь в зоряних полях. Р.Росіцький

Випадкове фото

Голосування

Що для вас є основним джерелом інформації з історії?

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Календар подій

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Новини регіону

22.03.2024, 13:15

Книга історій "Плач Херсонщини". Художниця створила ілюстрації використовуючи старослов'янські символи

  Художниця з Херсона Валерія Гуран працювала в Естонії та ...
20.03.2024, 23:16

Сквер на проспекті Незалежності в Херсоні назвали на честь Джона Говарда

  У Херсоні завершилось громадське голосування щодо перейменування ...
20.03.2024, 22:51

Присвятила 50 років свого життя театру. Історія Заслуженої артистки України з Херсона Олександри Тарновської

Заслужена артистка України Олександра Тарновська присвятила 50 років ...
> Персоналії > Кіно > Бондарчук Сергій Федорович > Сергій Бондарчук - біографія, фото, особисте життя, дружини і діти, кращі фільми 2022

 

Сергій Бондарчук - біографія, фото, особисте життя, дружини і діти, кращі фільми 2022

 

Біографія Сергія Бондарчука

Сергій Федорович Бондарчук - майстер епічного і історико-батального кіно, видатний артист і кінорежисер, володар безлічі призів Міжнародних кінофестивалів, лауреат «Оскара» і цілого ряду нагород СРСР, включаючи ордена Леніна, Дружби народів, Жовтневої Революції. Засновник сімейної кінематографічної династії: син Федора, дочки Олена і Наталя, внуки Костянтин Крюков і тезка режисера Сергій Бондарчук-молодший.

Сергій Федорович Бондарчук

Його прославили кіноепопеї «Війна і мир», «Ватерлоо» з неперевершеною постановкою батальних сюжетів і майстерно розкритими психологічними портретами історичних особистостей, стрічки «Вони билися за Батьківщину», «Доля людини», «Борис Годунов».
Він належав до вузького кола тих представників вітчизняної інтелігенції, кому був дозволений тимчасовий виїзд за межі країни для зйомок. Зокрема, він грав в стрічці італійського режисера Р. Росселіні «У Римі була ніч» і в картині югославца В. Булайіча «Битва на Неретві».

Дитинство і юність

Легенда радянського кінематографа народилася 25 вересня 1920 року в селі Білозерка, розташованому в 12 кілометрах від українського міста Херсон, в родині передового коммуніста- «двадцятип'ятитисячників» Федора Петровича Бондарчука, який керував колективним господарством за наказом ЦК. У тому ж колгоспі працювала і його дружина Тетяна Василівна. Незабаром в сім'ї народилася і дочка Тамара.

 

Дитяче фото Сергія Бондарчука-старшого                                                                                      Будинок батьків Сергія Бондарчука в Єйську

У 1927 році вони перебралися в Таганрог - главі сімейства дали місце на шкіряному заводі. Там вони прожили наступні 4 роки. У 1932 році вони знову переїхали, цього разу - в Єйськ. Там Сергій закінчив школу.

Стати актором Бондарчук захотів з раннього віку - відвідував шкільний театральний гурток, грав в самодіяльних спектаклях. У 1937-му відбувся дебют актора на підмостках місцевого драмтеатру в постановці за п'єсою Юрія Германа «Син народу», що оповідає про молодого лікаря, який вирушив на роботу в глибинку.
Рідні Сергія мріяли, що він стане інженером, але він твердо вирішив штурмувати театральні училища столиці. Батькам було складно змиритися з вибором сина, в якийсь момент Сергій посварився і перестав спілкуватися з батьком. І все-таки вибір юнаки взяли, попросивши тільки, щоб він став актором драматичних, «а не яким-небудь комедіантом».

Шкільне фото Бондарчука (зліва в нижньому ряду)

У 1937 році молодий чоловік з другом-однодумцем поїхав до столиці, подав необхідні документи до приймальної комісії училища при Театрі революції. Однак напередодні вступних іспитів хлопці з провінції, всі ці дні ночували на Курському вокзалі, злякався, забрали свої атестати і поїхали назад в Єйськ.
По дорозі додому Сергій задумався: повертатися ні з чим не можна було - як дивитися батькові в очі після такого? Соромно було визнаватися рідним в малодушності. Тому він вискочив з поїзда в Ростові-на-Дону і відразу попрямував до місцевого театральне училище. Там в наполегливому ставний хлопця з виразним поглядом добрих очей, на щастя, після довгих сперечань прослухали Сергія і прийняли до лав студентів.

   

Сергій Бондарчук в молодості                                                                                                                    Актор і його друга дружина Інна

Актриса Нонна Мордюкова, чиє дитинство теж пройшло в Єйську, дружила з Тамарою Бондарчук, пам'ятає і самого Сергія. Подруга показувала їй фотокартки брата з виступів, на яких він завжди виглядав «карколомним красенем».

Напередодні війни Сергій закінчив училище, деякий час грав в Ростовському драмтеатрі, потім у Театрі Червоної Армії міста Грозного. У 1942 році був призваний на фронт, в армії служив аж до 1946 року.Демобілізувавшись, 26-летнрій актор вступив на 3-й курс ВДІКу. Його наставниками стали сам Сергій Герасимов і Тамара Макарова.

Розвиток кар'єри

У 1948 році він закінчив вуз і почав акторську кар'єру в столичному Театрі кіноактора. Першу роль він втілив у стрічці «Молода гвардія» по знаменитому свого часу твору Фадєєва. Фільм знімав Герасимов, який запросив на зйомки майже весь свій курс. На жаль, були потрібні актори молоді, так що Бондарчуку спершу не дісталося нічого. Але потім захворів юнак, який виконував роль Валько-підпільника, і терміново довелося шукати заміну. Як виявилося, Сергія взяли недарма. Великий режисер Всеволод Пудовкін так прокоментував гру Бондарчука: «Артист! Зійшов на екран, як танк».

   

Перша роль Сергія Бондарчука («Молода гвардія», Валько)                                                                                  Кадр з фільму «Тарас Шевченко»

У 1951-му молодий артист блискуче впорався з ключовою роллю в стрічці «Тарас Шевченко», заслуживши почесне звання народного артиста СРСР. У 1955 р він постав в образі Отелло, ключового героя однойменної картини, знятої Сергієм Юткевичем за Шекспіром. Стрічка була представлена ​​на фестивалі в Каннах і перемогла в номінації «Краща режисура».

   

«Отелло»: Сергій Бондарчук в ролі Мавра                                                                                                   Сергій Бондарчук зіграв П'єра Безухова

У 1959 році з тріумфом пройшла прем'єра стрічки «Доля людини» по Шолохову, де він виступив як виконавець ключової ролі і - вперше - як режисер. Дебютна кіноробота принесла автору Ленінську премію і Великий приз Московського міжнародного кінофестивалю. Через десятки років фільм про просте шофера, який потрапив у фашистський концтабір, виніс все муки цього пекла, біг і повернувся на батьківщину, щоб дізнатися, що його рідні мертві, вважається класикою вітчизняного кінематографа і одним з кращих фільмів про війну. Сцена з фільму «Доля людини» Світову популярність кінорежисеру принесла екранізація роману-епопеї Льва Толстого «Війна і мир» з Людмилою Савельєвої (Наташа), В'ячеслава Тихонова (Болконський), Олегом Табаковим (Микола Ростов). Сам Бондарчук перевтілився в П'єра Безухова.

Обласканий зарубіжними критиками фільм в 1969 році отримав «Оскар» і «Золотий глобус» (як краща стрічка іноземною мовою), а також премії Московського і Венеціанського кінофорумів. Як знімали «Війну і мир» Бондарчука. Архівні кадри У 1970 році вийшов наступний грандіозний історичний проект - «Ватерлоо», який отримав кінопремії BAFTA і «David di Donatello». У той же період він став завкафедрою акторської майстерності в своїй альма-матер.

 

За роботою  Кадр з фільму                                                                                                                               «Вони билися за Батьківщину»

1975 рік ознаменувався виходом картини «Вони билися за Батьківщину», майстерно створеній ним за твором Шолохова, де разом з ним були зайняті зірки вітчизняного екрану: Василь Шукшин, Нонна Мордюкова, В'ячеслав Тихонов, Інокентій Смоктуновський і інші. Ця його кіноробота також не залишилася без нагород - заслужила спеціальну кінопремію фестивалю в Карлових Варах.

Слід зазначити зняту метром в 1977 році кінострічку «Степ» по його улюбленого твору Антона Чехова, а також створену після цього стрічку «Червоні дзвони» по автобіографічним творам Джона Ріда, де роль цього письменника і журналіста грав Франко Неро.

Сергій Бондарчук на зйомках фільму «Степ»

У 1986 році кінорежисер представив на суд глядачів стрічку «Борис Годунов», кінопостановку знаменитої трагедії Олександра Пушкіна. Фільм був номінований на головну нагороду Венеціанського кінофестивалю, але, на жаль, поступився Золоту пальмову гілку "Місії» з Робертом де Ніро.

Особисте життя і сім'я Сергія Бондарчука

Легендарний кінорежисер був одружений тричі. Першою дружиною тоді ще студента Ростовського училища стала його одногрупниця Євгена Білоусова. Вона подарувала йому первістка Олексія, який народився в 1944 році. Подорослішавши, він став математиком. Сергія і Євгену розвела війна, а після фронту актор вже не захотів повертатися до неї в Ростов.
У ВДІКу у Бондарчука трапився роман з одногрупницею Інною Макарової. На зйомках «Молодої гвардії» (Інна грала Любу Шевцову) вони зіграли весілля. «Поруч з цим вже дорослим дядечком, які пройшли через війну, я здавалася собі нетямою», - згадувала Інна.

  

Кадр з фільму «Молода гвардія»                                                                                                     Бондарчук і Макарова в гостях у піонерів (1953 рік)

У 1950 році у них народилася дочка Наталія, майбутня випускниця ВДІКу, що дебютувала в світі режисури в 1975 році ( «Пошехонський старина»). Як актриса вона запам'яталася глядачам в ролі Харі з «Соляріса» Андрія Тарковського.

У 1976 році Наталя народила режисерові онука Івана Бурляева (композитор), в 1987 - внучку Марію Бурляєвим (актриса, служила в столичному театрі ім. Маяковського).

  

Сергій Бондарчук, Інна Макарова і їхня дочка Наташа                                                                                                    Кадр з фільму «Отелло»

Сімейна пара Інни та Сергія проіснувала з до 1959 року. Причиною розриву стала актриса Ірина Скобцева, яка з'явилася в житті режисера під час роботи над фільмом «Отелло» (1955 рік). 27-річна дівчина, перша красуня Школи-студії МХАТ, грала Дездемону.

Кадр з фільму «Отелло» Відзначимо, що Інна Макарова, навпроти, стверджувала, що їх шлюб зжив за себе. «Після 10-ти років у нас щось зламалося. Ми розійшлися без криків і ненависті. Так що "кинута дружина" - це не про мене ».

  

На фото: Сергій Бондарчук і Ірина Скобцева                                                                        Сергій Бондарчук з дітьми від третього шлюбу - Оленою і Федором

У третьому шлюбі у Сергія Бонадрчука народилося двоє дітей: у 1962-му народилася Олена, яка померла від раку в 2009 році, в 1967-му з'явився на світло Федір, нині що не потребує уявлення актор і кінорежисер , який зняв військову драму «9 рота».

Сергій Бондарчук з дітьми від третього шлюбу - Оленою і Федором Свого сина Федір Бондарчук назвав на честь батька. Сергій Бондарчук-молодший (1991 р.н.), дебютував в в батьківському фільмі «Сталінград» (2013), зіграв своєї справи в серіалі Валерія Тодоровського «Відлига» і Олександра Кареліна в спортивній стрічці «Чемпіони: швидше, вище, сильніше». Актор Костянтин Крюков теж доводиться Сергію онуком - він син Олени Бондарчук і доктора філософії Валерія Крюкова.

Сергій Бондарчук-молодший з дружиною Татой Мамиашвили

Як зазначала Скобцева, її чоловік був високоосвіченою людиною і привчив дітей до читання і вивчення живопису. Майже весь вільний час він присвячував написання картин. Живописом він захопився з самого дитинства, коли йому подарували фарби, запах яких він вважав за чарівним. Частими сюжетами його полотен були релігійні мотиви, незважаючи на статус головного кінематографіста атеїстичної держави.

Останні роки життя і смерть

З 1987 року майстер режисури і унікальна особистість був керівником кінокомпанії «Час». Після його відходу з життя цієї студії присвоїли його ім'я.

Остання роль Сергія Бондарчука ( «Тихий Дон»)

У 90-х роках минулого століття режисер практично завершив кінопостановку твори Шолохова «Тихий Дон» (і втілив в ній роль отамана Краснова), але виходу її в прокат не побачив. Її демонстрація широкому глядачеві відбулася лише в 2006 році. Останнє інтерв'ю Сергія Бондарчука 20 жовтня 1994 року режисер пішов з життя. Причина смерті - онкологічне захворювання легенів. Його могила знаходиться на Новодівичому кладовищі.

Пам'ятник Сергію Бондарчуку в Єйську і його надгробок

У 2007 році жителі Єйська відкрили пам'ятник прославленому земляку. Розташований він поруч з кінотеатром імені Сергія Бондарчука.

Джерело інформації: TopInfoweb.com

Напишіть свій коментар

Введіть число, яке Ви бачите праворуч
Якщо Ви не бачите зображення з числом - змініть настроювання браузера так, щоб відображались картинки та перезагрузіть сторінку.