on-line с 20.02.06

Арт-блог

06.09.2018, 13:50

Вересень-2018

Знову Вересень приїхав На вечірньому коні І поставив зорі-віхи У небесній вишині. Іскор висипав немало На курний Чумацький шлях, Щоб до ранку не блукала Осінь в зоряних полях. Р.Росіцький

Випадкове фото

Голосування

Що для вас є основним джерелом інформації з історії?

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Календар подій

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Новини регіону

22.03.2024, 13:15

Книга історій "Плач Херсонщини". Художниця створила ілюстрації використовуючи старослов'янські символи

  Художниця з Херсона Валерія Гуран працювала в Естонії та ...
20.03.2024, 23:16

Сквер на проспекті Незалежності в Херсоні назвали на честь Джона Говарда

  У Херсоні завершилось громадське голосування щодо перейменування ...
20.03.2024, 22:51

Присвятила 50 років свого життя театру. Історія Заслуженої артистки України з Херсона Олександри Тарновської

Заслужена артистка України Олександра Тарновська присвятила 50 років ...
> Теми > Голодомор на Херсонщині > Звіт про заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів

З в і т

про заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів

На виконання Указу Президента України від 25 вересня 2008 року № 856/2008 «Про заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів» та Плану заходів з підготовки та відзначення в 2008 році Дня пам’яті жертв голодоморів, затверджений розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 16 жовтня 2008 року № 1366 проведено наступні заходи: Міжнародну акцію «Незгасима свічка»в Херсонській області; презентацію документального фільму «Голодомор на Херсонщині» та його покази на шкільних кіноустановках і кіноцентрі «Ілюзіон»; тематичні виставки та експозиції; покази вистави за п’єсою Миколи Куліша «97» на сцені училища культури та у районах області; підведення підсумків обласної акції «Свіча пам’яті», присвяченої 75-м роковинам Голодомору на Херсонщині; концертні програми у навчальних закладах міста за участю солістів та творчих колективів обласної філармонії, присвячених темі Голодомору; вечір-реквієм та обласну виставку архівних-, фотоматеріалів і видавничої продукції, які висвітлюють події Голодомору 1932-1933 років в Україні; церемонію вшанування пам’яті жертв голодоморів та участь у Загальноукраїнській акції «Засвіти свічку!».

30 жовтня в ККЗ «Ювілейний» пройшла презентація міжнародного проекту «Урок історії Холокосту, Голодомору. Джерела толерантності». У молодіжному форумі взяли участь керівництво області та міста, представники структурних підрозділів обласної державної адміністрації та міськвиконкому, представники духовенства та політичних партій, учнівська та студентська молодь. Захід розпочався тематичною виставкою архівних, фотоматеріалів, видавничої продукції та літературно-мистецькою композицією. На форумі виступив голова обласної державної адміністрації Б.В.Сіленков, який висвітлив ініціативи Президента України щодо примирення нації та відродження історичної правди; навів приклади антигуманних злочинів тоталітарного радянського режиму проти українців, зокрема жителів Херсонщини; наголосив на необхідності відновити та зберегти пам'ять про події та жертви Голодомору 1932-1933 років. З презентацією міжнародного проекту «Анна Франк. Урок історії Холокосту, Голодомору. Джерела толерантності» виступила начальник відділу освіти Цюрупинської районної державної адміністрації Л.М. Назаренко. Кількість учасників заходу – 1,5 тис. чол.

Згідно з графіком проведення міжнародної акції «Незгасима свічка» в регіонах України, у Херсонській області акція пройшла 11 листопада 2008 року. У рамках акції відбулися: зустріч учасників акції на кордоні Херсонської та Миколаївської областей за участю першого заступника голови обласної державної адміністрації Яковлєва І.О. та керівників структурних підрозділів адміністрації, настоятеля Української Православної церкви Київського Патріархату отця Іоанна, студентів училища культури та представників обласної телерадіокомпанії «Скіфія»; панахида за померлими та покладання квітів до пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932 – 1933 років в м. Цюрупинську; екскурсія по виставці в обласному краєзнавчому музеї «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932 - 1933 років - геноцид Українського народу». Від обласної державної адміністрації організаторам акції «Незгасима свічка» подаровано Книгу пам’яті жертв голодоморів Херсонської області та ікону Святого Миколая, вишиту народними вишивальницями обласного Палацу культури. 12 листопада учасників акції «Незгасима свічка» делегацією та офіційним супроводом було проведено до кордону Херсонської області з АР Крим, де відбулася урочиста передача Смолоскипу наступним учасникам. Усього в заходах акції, що проходила на території Херсонської області, взяло участь близько 450 чоловік. Заходи акції було висвітлено на місцевому радіо та телеканалі «Скіфія».

З 16 квітня працює в обласному краєзнавчому музеї обласна виставка «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932 -1933 років – геноцид Українського народу», яка створена на основі плакатних матеріалів Українського інституту національної пам'яті та доповнена документальними свідченнями очевидців, оригіналами документів з державного архіву області, особистими речами свідків трагедії, предметами побуту 30-х років ХХ століття. На базі виставки проводяться масові заходи для учнівської та студентської молоді міста та області. Станом на 22 листопада проведено 180 екскурсій та 4 масових заходів. Експозицію відвідали 9,52 тис. чол., із них: 4,65 тис. – учнівська та студентська молодь, 0,4 тис. – установи та організації, 4,26 тис. – окремі відвідувачі.

З 18 квітня 2008 року 2 примірники кольорових плакатів зазначеної виставки, виготовленої обласним краєзнавчим музеєм, експонувалися у 17 районах області та містах Каховка, Нова Каховка. Виставки доповнено предметами побуту з фондів місцевих музеїв, архівними документами, друкованими матеріалами; забезпечено музичним супроводом та демонстрацією кадрів з художнього фільму В.Барки «Голод - 33». З 07 по 27 листопада виставка експонується у Нововоронцовському районі.

15 листопада у кіноконцертному залі «Ювілейний» відбувся фінал обласної акції «Свіча пам’яті», присвяченої 75-м роковинам Голодомору 1932 - 1933 років на Херсонщині. За час акції при бібліотеках області було створено 201 волонтерську команду в складі 1622 учнів, якими зібрано 3284 свідчення очевидців трагічних подій. У масовому заході взяли участь волонтерські команди майже з усіх районів та міст області. Перед початком заходу проведено акцію «33 хвилини». У фойє працювала обласна тематична виставка архівних-, фотоматеріалів та матеріалів обласної акції «Свіча пам’яті» - «Пам’ятаємо душею і серцем» із слайдовою презентацією ходу акції в бібліотеках області. У програмі підведення підсумків акції відбулися: нагородження дипломами найактивніших учасників акції (Білозерська, Чаплинська, Великоолександрівська ЦБС), відзначення подяками волонтерських команд, виступи професійних та самодіяльних колективів, слайдова презентація підсумків обласної акції, виступ голови обласної державної адміністрації Б.В.Сіленкова, хвилина мовчання. Усім учасникам акції вручено подарунки - книжкові бібліотечки. Всього в заході взяли участь 1,3 тис. чол. Кожен учасник заходу отримав на згадку Пам’ятку читачеві «Тридцять третя весна у ХХ сторіччі».

З 27 вересня щосуботи проводилася Всеукраїнська акція «33 хвилини» в м. Херсоні, присвячена вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. За звітний час проведено 9 заходів, зачитано 1890 імен загиблих та 26 свідчень очевидців. В заходах взяли участь представники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, громадських та політичних організацій, учнівська та студентська молодь міста, всього близько 450 чол.

Обласним підприємством «Кіновідеопрокат» спільно з місцевими аматорами створено документальний фільм «Голод на Херсонщині», презентація якого відбулася 03 листопада на Всеукраїнському фестивалі аматорських кіно-, відеофільмів «Кінокімерія». Протягом листопада фільм демонструється на шкільних кіноустановках та у кіноцентрі «Ілюзіон». За звітний період проведено 22 сеанси, обслуговано 1899 чол.

Від Державної служби кінематографії Міністерства культури і туризму України отримано 7 комплектів з 11 фільмів на дисках DVD на тему голодомору. Комплекти надано обласним підвідомчим установам. Управлінням буде здійснено копії фільмів для розповсюдження по області.

В обласній універсальній науковій бібліотеці ім.О.Гончара проведено роботу з підготовки бібліографічного покажчика наукових робіт, документальних і художніх видань про Голодомор. Видано 100 примірників науково-допоміжного покажчику «Неоголошена війна поти свого народу: 75 років пам’яті жертв Голодомору 1932 - 1933 років на Херсонщині».

Робота учениці Великоолександрівської школи мистецтв М.Гайдук, переможниці обласного етапу Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращий мистецький твір на тему голодомору серед учнів відділів образотворчого мистецтва шкіл естетичного виховання направлена до м. Києва для участі у ІІ етапі конкурсу.

13 листопада 2008 року в училищі культури відбулася презентація вистави за п’єсою Миколи Куліша «97» (режисер вистави - викладач акторської майстерності училища культури С.Думінська). Показ вистави буде здійснюватися протягом листопада на сцені училища культури для учнівської та студентської молоді згідно з графіком, розробленим спільно з управлінням освіти і науки обласної державної адміністрації та в районах області. На даний час проведено 5 вистав : 2 – в училищі (200 чол.), в смт Чаплинка (600 чол.), в м. Цюрупинську (600 чол.), в смт Велика Олександрівка (650 чол.), всього - 2050 чол. 27 листопада вистава відбудеться у смт Берислав.

13 листопада в обласній бібліотеці для дітей для учнів ЗОШ № 28 організовано вечір-реквієм «Піст диявола». В заході використані свідчення очевидців голодомору, відео-сюжети, фрагменти творів відповідної тематики. Проведення заходу висвітлено на обласному телебаченні у «Таврійських новинах».

До програми шкільного лекторію обласної філармонії включені цикли концертів, присвячених трагічним сторінкам історії українського народу. До концертних програм солістів філармонії ввійшли музичні твори українських та зарубіжних авторів відповідної тематики (О.Білаш «Над Україною», О.Дудар «Діва Марія», українські народні пісні «Ой, наступила та чорна хмара», «Ой, що ж то за ворон»). Репертуар камерного оркестру «Гілея» доповнено творами Ф.Шуберта, Й.Баха, В.А.Моцарта, А.Луцци. Протягом жовтня-листопада 2008 року у навчальних закладах міста та області проведено 20 концертів, обслуговано 2,0 тис. учнівської молоді.

Протягом звітного періоду в бібліотеках області оформлено меморіальні куточки та постійно діючі тематичні книжкові виставки «Народу гілочка тернова», «Народна пам’яті не згасає», «Україна пам’ятає, світ визнає», «Почуємо голоси крізь мовчання». У музейних закладах області працюють тематичні експозиції, які доповнено експозиційними матеріалами - свідченнями жителів населених пунктів про Голодомор, учнівськими рефератами та пошуковими роботами відповідної тематики, рукописними «Книгами пам’яті», фотоматеріалами, публікаціями у засобах масової інформації. На базі бібліотек і музеїв проводяться вечори-реквієми «Прах мільйонів стукає в наші серця», інформаційні та історичні години «Голгофа голодної смерті», уроки пам’яті тощо. . З 01 жовтня в обласній бібліотеці для юнацтва відкрито виставку-пошук «Страшних слідів ще й досі слід не стер», яка оновлювалася матеріалами з районів.

20 листопада в обласному краєзнавчому музеї відбулася Презентація Національної книги Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років Херсонської області. Презентував Книгу перший заступник голови облдержадміністрації, голова оргкомітету Книги Пам’яті І.О.Яковлєв. Виступили: директор Державного архіву області В.Ф.Боровик, депутат обласної ради Н.І.Степанова. В урочистій обстановці Книги передано на довічне збереження обласним бібліотекам, Херсонській ЦБС, вищим навчальним закладам. В програмі заходу: слайдова демонстрація матеріалів обласної акції «Свіча пам’яті», кліп О.Білозір, відвідання тематичної експозиції музею. На заході були присутні 120 чол.

22 листопада, у День пам’яті жертв голодоморів, в обласних культурно-мистецьких закладах проведено цикл заходів.

В обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М.Куліша проведено Концерт Пам’яті жертв голодоморів за участю народних та заслужених артистів театру та філармонії. У фойє театру були запалені свічки, всі присутні мали змогу ознайомитися з Книгою Пам’яті Херсонської області. В програмі заходу прозвучали класичні та симфонічні твори відомих світових класиків. На заході були присутні 700 чол.

В кіноконцертному залі «Ювілейний» оформлено обласну виставку архівних-, фотоматеріалів, видавничої продукції, які висвітлюють події Голодомору 1932-1933 років в Україні, матеріалів обласної акції «Свіча пам’яті». Виставку підготували Державний архів області, обласний краєзнавчий музей, обласна бібліотека для юнацтва ім.Б.Лавреньова, обласна бібліотека ім.О.Гончара. В фойє проведено акцію «33 хвилини», на якій було зачитано 210 імен померлих від голоду та 6 свідчень очевидців голодомору. На сцені «Ювілейного» пройшов вечір – реквієм «Україна молиться. Україна пам’ятає», в програмі якого відбулися: виступи камерного оркестру обласної філармонії «Гілея» та творчих художніх колективів, презентація головою облдержадміністрації Б.В.Сіленковим Національної книги Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років Херсонської області, композиція студентів училища культури з вистави «97», відеозаписи свідчень очевидців голодомору, хвилина мовчання, відео-ряд про пам’ятники та пам’ятні знаки в області, кадри з документальних та художніх фільмів про голодомор; відео-кліп О.Білозір, фінальний вихід учасників вечора із свічками. На площі біля кіноконцертного залу було викладено Хрест зі свічок.

В обласних краєзнавчому та художньому музеях ім.О.Шовкуненка проведено День відкритих дверей. В обласній універсальній науковій бібліотеці ім.О.Гончара оформлено виставку-реквієм «Серцем дужчаємо в скорботі», книжково-ілюстративну виставку «Голод: очищення правдою», в обласній бібліотеці для дітей – виставку-осудження «Ти кажеш не було Голодомору?», в обласній бібліотеці для юнацтва – бібліографічний огляд «Історія не вилучить з архіву написані народом сторінки». У цей день на культурно-мистецьких установах було вивішено приспущений державний прапор з траурною стрічкою.

Для проведення Церемонії вшанування пам’яті жертв голодоморів управлінням культури і туризму облдержадміністрації було забезпечено квіткову продукцію, композиції із житніх та пшеничних колосків, свічки. Представники управління та обласних підвідомчих закладів взяли участь у скорботній ході за участю керівництва області та міста, представників політичних партій, громадських організацій, представників трудових колективів, свідків голодомору, учнівської молоді до пам’ятника жертвам тоталітарного режиму, у Всеукраїнській акції «Засвіти свічку!», хвилині мовчання, покладанні квітів до вищезазначеного пам’ятника.

Здійснено роботу по виготовленню тематичної просвітницької літератури. Це видання: Пам’ятка читачеві «Тридцять третя весна у ХХ сторіччі» (2000 прим.), збірка методичних рекомендацій «Хіба ж на те була Господня воля?» (1000 прим.), готується до друку рукописна книга жителя Нововоронцовського району - очевидця Голодомору Г.М.Трояна «Голодомор – 33» (500 прим). З 13 районів області надійшло 17 книжкових видань, виданих на місцях для включення їх в обласну виставку. Після виставки книги із районів буде передано для доповнення обласної виставки в обласному краєзнавчому музеї «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932 -1933 років – геноцид українського народу».

При проведенні тематичних заходів використовувалася музика Євгена Станковича « Панахида за померлими».

Інформація про проведену роботу постійно розміщується на сайті обласної державної адміністрації та тематичному сайті на регіональному інформаційному порталі обласної універсальної наукової бібліотеки ім.О.Гончара «арт-КАВУН».

Напишіть свій коментар

Введіть число, яке Ви бачите праворуч
Якщо Ви не бачите зображення з числом - змініть настроювання браузера так, щоб відображались картинки та перезагрузіть сторінку.