on-line с 20.02.06

Арт-блог

06.09.2018, 13:50

Вересень-2018

Знову Вересень приїхав На вечірньому коні І поставив зорі-віхи У небесній вишині. Іскор висипав немало На курний Чумацький шлях, Щоб до ранку не блукала Осінь в зоряних полях. Р.Росіцький

Випадкове фото

Голосування

Що для вас є основним джерелом інформації з історії?

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Календар подій

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Новини регіону

22.03.2024, 13:15

Книга історій "Плач Херсонщини". Художниця створила ілюстрації використовуючи старослов'янські символи

  Художниця з Херсона Валерія Гуран працювала в Естонії та ...
20.03.2024, 23:16

Сквер на проспекті Незалежності в Херсоні назвали на честь Джона Говарда

  У Херсоні завершилось громадське голосування щодо перейменування ...
20.03.2024, 22:51

Присвятила 50 років свого життя театру. Історія Заслуженої артистки України з Херсона Олександри Тарновської

Заслужена артистка України Олександра Тарновська присвятила 50 років ...
> Новини регіону > Мистецтво - у маси, або Як на «Фабриці» відкрили новий «ЦЕХ»
Всі новини

Мистецтво - у маси, або Як на «Фабриці» відкрили новий «ЦЕХ»

03.07.2014 07:00

Мистецтво - у маси, або Як на «Фабриці» відкрили новий «ЦЕХ»



Спочатку було здивування. Художня виставка - на “Фабриці"?.. Мистецтво - серед магазинів?.. І кому таке тільки спало на думку?.. Але тут прийшла цікавість. А чом би й ні? Врешті-решт, не магазинами єдиними... І взагалі, як це буде?.. А було круто. Неймовірно. Масштабно. Дуже сучасно. По-столичному. По-європейськи. І за формою, і за змістом.

Та ще й така доречна назва виставки - "ЦЕХ". З одного боку, згадувалися середньовічні спілки ремісників (до речі, у Німеччині професійна спілка художників досі називається цехом), з іншого - не така вже далека історія ХБК, фабрики та цехи комбінату... Тож не дивно, що "Цех" херсонських митців відкрився саме на "Фабриці".

Отже, заходимо у "Цех"... На величезних білих стінах і посеред зали розташувалися роботи херсонських художників (у виставці взяли участь більше двох десятків майстрів - від молодих і маловідомих до великих і знаних). Ліворуч - чудова "збірна солянка" (арт-привіт від "Галереї 51"), праворуч - яскраві "авторські" стіни (Володимир Гончаренко, Михайло Толстих, Олександр Жуковський, Яна Голубятнікова), у центрі - В'ячеслав Машницький...

 Стоп, щось тут не так... Цю "Велику вісімку" В'ячеслав якось показував у своїй майстерні, коли робота повернулася з Берліна, але виглядала вона зовсім інакше, була "цілою"... а зараз ЇЇ "розриває" інша картина - жовто-блакитний "День Незалежності". О, так це вже концептуально - Україна розриває Велику вісімку... Виявилось, саме так і було задумано. Влучно.

Загалом, тут можна розгадувати меседжі організаторів та авторів, можна відслідковувати шляхи експерименту (бачили картини, створені відбілювачем на кольоровій тканині? або на дерев'яних ящиках для овочів-фруктів?), можна дивуватися безмежній фантазії художників, а можна просто милуватися і захоплюватися роботами. Усе це насправді вражає.

У просторому приміщенні з чудовим освітленням (те, що треба для художньої галереї) картини, які здавалися великими у виставковій залі, вже не видавалися такими величезними, зате виявилося, що розміри не стримують херсонських художників, і вони мають монументальні роботи, показати які глядачам раніше просто не було де...

Не збрехала реклама: таких масштабів Херсон і справді не бачив! І таких робіт, що проходили повз херсонського глядача і прямо з майстерні вирушали до галерей Києва, Москви, Берліна та загалом по всьому світу - десь три чверті. Вражені (і роботами, і залом, і доречністю таких робіт у такому залі) були всі. Питали: чи можна вважати, що в місті з'явився новий сучасний виставковий майданчик, чи це просто одноразова акція? Скульптор Юрік Степанян навіть пообіцяв зробити тут виставку до свого 60-річчя - якщо приміщення і залишиться таким артмайданчиком, звичайно...

А той факт, що експозиція розташувалася у дуже незвичному, але вкрай насиченому людьми місці, організатори розглядають як великий плюс: "Чим більше людей ми зможемо сьогодні залучити до мистецтва, тим менше місця залишиться війнам і конфліктам", - заявив на відкритті куратор проекту Олександр Євстаф'ев. Теж слушна думка. Та враження від побаченого не витіснили з голови різні питання, їх було багато, але поруч були організатор і куратор виставки ("в міру" підприємець і мандрівник) Олександр Євстаф'єв та співкуратор - художник В'ячеслав Машницький...

-Панове, невже виставкової зали художникам стало мало?
В'ячеслав Машницький: Звичайно, мало! Час усе змінює, і відповідно змінюються глядацькі принципи сприйняття. В усьому світі є величезні зали для виставкового простору. А в нас виставкова зала або художній музей більш доречні для якихось камерних виставок. Вони актуальні, вони абсолютно необхідні, але цього вкрай недостатньо на фоні того, що відбувається в мистецтві сьогодні. Збільшилася кількість художників, збільшилися потреби виставок, навіть чисто технічні - адже зараз ми не обмежуємось образотворчим мистецтвом: є і відео-арт, є і перформанс, є й інсталляції - і художники, які цим займаються, в Херсоні є.

 Безумовно, для таких проектів потрібні сучасні зали. Наша мрія останнього десятиріччя - створення великого цікавого сучасного центру мистецтв, де могли б крім художніх виставок проводитися різні заходи - від показу фільмів до фолк-фестивалів. У нас у Херсоні такого сьогодні немає, і це велика біда для обласного центру - досить великого, інтелектуально насиченого. Особливо в контексті сьогоднішнього часу, коли більшу роль будуть відігравати саме регіони, принаймні, формувати свої культурні пріоритети. Для цього потрібні нові сучасні виставкові площі. Це абсолютно природно.

-А звідки взагалі ідея цієї виставки?
Олександр Євстаф'єв: До неї призвела моя торішня подорож по музеях і виставках Європи. Порівнявши той потенціал, який є у нас, із тим, що побачив за кордоном, просто захотів дати роботам більше повітря, більше простору. Такий порив душі.

- Мистецтво в торговому центрі - це не бентежило?
Олександр Євстаф'єв: Виставка оселилася у зручному для людей місці. Відверто кажучи, відвідуваність звичних виставкових майданчиків залишає бажати кращого, а "Фабрика" стала свого роду Меккою, сюди стікаються люди не тільки за покупками, а й просто погуляти - і чому б не відвідати виставку, вхід на яку безкоштовний?

- Зізнайтесь, це якийсь комерційний проект?..                    
В'ячеслав Машницький: Абсолютно ні. Є обопільний інтерес спробувати. Зрештою, мистецтво може і розважати. Плюс для нас це гарна можливість принести мистецтво в маси. Дійсно, багато людей не знає ні художній музей, ні виставковий зал. Досі багато хто дивується, що вхід до виставкової зали безкоштовний.

- А як вдалося отримати таке приміщення на два тижні безоплатно?
Олександр Євстаф'єв: Було приємно, що керівництво "Фабрики" пішло назустріч. Для них це теж, напевно, якийсь новий рух. Загалом, зуміли домовитися. І адміністрація хоче продовжувати співпрацю. В'ячеслав Машницький: Сподіваємося, що у керівництва центру виникне якась ідея зробити тут експоцентр. Можливо, з нашої легкої руки цей експоцентр і запрацює...

- Тобто, якщо це приміщення стане постійним артмайданчиком, ви зможете заповнювати увесь простір якісними творами мистецтва?
Олександр Євстаф'єв: Так, і це не вихваляння і не позерство. Нам є чим дивувати, є з ким конкурувати. Спочатку планувалося зробити експозицію з творів п'яти авторів, але художники та галерейники проявили активність, пропонували свої твори, Наталя Марлян з "Галереї 51" надала шикарні роботи. І виявилося, що навіть цього місця нам замало - ви бачите лише 25-30% від того, що хотілося б показати.

В'ячеслав Машницький: Нам би ще одну таку залу...
Олександр Євстаф'єв: Є запаси, щоб міняти експозиції, є плани на наступні виставки.
В'ячеслав Машницький: До того ж існують аналоги - Мистецький Арсенал у Києві. Там проходять і книжкові ярмарки, і виставки скульптур. А чим ми гірші?

І наостанок - про знаки. "ЦЕХ", виставка європейського рівня, відкрилася 27 червня. У той самий день, коли відбулося підписання довгоочікуваної Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Це співпадіння надихає. Нова сторінка в житті країни і, сподіваємось, нова сторінка в мистецькому житті міста. І хоча наші митці в Європі (та й у світі загалом) люди знані, варто, щоб їх твори радували не тільки іноземців, а й тих, хто живе поруч. Тож завітайте до нового "Цеху", виставка варта уваги! Шукайте її у ТРЦ "Фабрика" (ВДНГ, 4 черга). Вхід вільний. Але зверніть увагу: з технічних причин експозиція триватиме не до 12 липня, як анонсувалося раніше, а лише до 9-го.

Лариса Жарких
«Вгору».- №27 (614).- 03.07.2014.- стр.1,2





Напишіть свій коментар

Введіть число, яке Ви бачите праворуч
Якщо Ви не бачите зображення з числом - змініть настроювання браузера так, щоб відображались картинки та перезагрузіть сторінку.