on-line с 20.02.06

Арт-блог

06.09.2018, 13:50

Вересень-2018

Знову Вересень приїхав На вечірньому коні І поставив зорі-віхи У небесній вишині. Іскор висипав немало На курний Чумацький шлях, Щоб до ранку не блукала Осінь в зоряних полях. Р.Росіцький

Випадкове фото

Голосування

Що для вас є основним джерелом інформації з історії?

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Календар подій

      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Новини регіону

07.09.2024, 13:02

Фестиваль "Мельпомена Таврії" запрошує на заходи в артхабі Херсона

  Запрошуємо на події 26-го Міжнародного театрального фестивалю ...
03.09.2024, 22:24

Влада РФ визнала вивезення з Херсона до Криму понад 12 тисяч картин – ЦЖР

Російські сили вивезли з Херсона до Криму понад 12 тисяч картин, заявив ...
02.09.2024, 19:04

Херсонцям провели музичну терапію «Коло життя»

    У Херсоні відбулась прем'єра музично-терапевтичної ...
> Новини регіону > Готували страви за херсонськими рецептами: як в Одесі провели гастрономічну лекцію "Відчуй Херсонщину на смак"
Всі новини

Готували страви за херсонськими рецептами: як в Одесі провели гастрономічну лекцію "Відчуй Херсонщину на смак"

20.09.2023 17:04

 

В Одесі провели гастрономічну лекцію "Відчуй Херсонщину на смак". Після спілкування, усі охочі змогли спробувати їжу, приготовану за херсонськими рецептами. Як готували та дегустували страви, бачили кореспонденти Суспільного.

Херсонська гідеса Інна Мікуцька веде кулінарну книгу з 1988 року. Для дегустації на гастрономічній лекції “Відчуй Херсонщину на смак” готувала рибний борщ. Говорить, цю страву варять на юшці з линів, судаків чи сома.

"Херсон розташований на річці, рибгоспів було багато, тому є така традиція варити саме рибний борщ. Такий самий варила бабуся, мати мого батька. На карасях не варила, бо вважала, що це кістлява риба і вона вибирала таку рибку, де менше кісток", — говорить Інна.

У рибний борщ кладуть моркву, буряк, картоплю, капусту, солодкий перець, томати, розповідає Мікуцька.

"Бульйон з товстолоба, бо друга страва в нашому сьогоднішньому обіді буде пов’язана саме з цією рибою. А лишилися хвіст та голова, то ми зварили бульйон саме з товстолоба. Сом додасться потім, його жарять окремо і додають вже прожарений у готовий борщ на одну-дві хвилини", — каже гідеса.

За словами Інни Микуцької, одна з бабусь, яка акторка, коли варила борщ, то виварювала буряки окремо, тоді борщ у неї був такого червоного насиченого кольору. І додала, що ніколи у борщ буряки не кидала, а інша бабуся казала, що то збочення так готувати.

У меню гастрономічної лекції не тільки рибний борщ, а й маринований товстолоб. Організаторки проєкту Інна Микуцька та Юлія Сущенко знайомлять з кулінарною книгою херсонки Ольги Петражицької, виданої у 1902 році. На десерт присутніх пригощали херсонським кавуном

Одеська кухня відрізняється від херсонської, розказала одеситка і гідеса Віолетта Дідук.

"Здавалося б така проста річ, але сьогодні їжа набуває сакрального сенсу. Херсонський кавун — це цілий пласт змісту і те, що інше ми сьогодні куштували. Борщ я такий не пробувала. Мені дуже сподобалося, що не було яскраво вираженого рибного смаку, бо я рибу не люблю. А цей був такий, що хотілося доїсти до кінця, — говорить Віолетта.

Мандрівниця Тетяна Відіщєва говорить, херсонська кухня має свої особливості.

"Який він Херсон на смак? Для мене це маринована риба, я раніше таку рибу не їла. Я не дуже у захваті від товстолоба, бо він мені тхне тіною. Це не та риба, до якої одесити мають смак. Вона була така досить ніжна, і вона дуже смакувала до вареної картоплі", — каже Тетяна.

Ідею провести гастрономічну лекцію з традиційними херсонськими стравами запропонувала одеська журналістка Юлія Сущенко.

"Коли минулого року я зі своєю подругою Тетяною робили волонтерські екскурсії для переселенців, було дуже багато людей з Херсонщини, зокрема, з Херсона, з Нової Каховки, з Голої Пристані. Начебто у нас є дуже багато схожого, але є деякі відмінності. І саме ці відмінності ми сьогодні намагалися підкреслити: любов херсонців до рибних страв, до використання річкової риби. Все-таки Одеса це більше про морську рибу", — говорить співорганізаторка лекції.

Інна Мікуцька каже, рецептів має багато, тому буде продовжувати знайомити одеситів із херсонською кухнею.

18.09.2023

Джерело

 





Напишіть свій коментар

Введіть число, яке Ви бачите праворуч
Якщо Ви не бачите зображення з числом - змініть настроювання браузера так, щоб відображались картинки та перезагрузіть сторінку.