У Києві на благодійному заході обговорили традиції херсонської кухні
13.02.2023 22:04
Об'єднані культурні сили провели в Києві благодійну акцію. Темою заходу була херсонська кухня. Обговорили її основні продукти, традиції та влаштували аукціон. Своїми враженнями від заходу відвідувачі поділилися з Суспільним.
Генічанка Оксана Мартинова на захід прийшла разом із донькою. Зустріч присвячена Херсонщині і дає відчуття єднання з її жителями, каже жінка.
"Не дивлячись на те, що я виросла на березі Азовського моря, не дивлячись на те, що я споживала всі продукти рибні, для мене виявилося несподіванкою, що можна готувати окрошку з рибою", — каже Оксана Мартинова.
Захід присвятили херсонській кухні. Її основним продуктам і стравам, кулінарним традиціям і гастрономам-волонтерам, говорить артдиректорка "Останньої барикади" Марина Лавренчук.
"У вас є дуже багато класних крутих ініціатив. Ми знаємо і про вінтажний Херсон, і знаходили дуже багато цікавих збірок, як старовинних збірок рецептів, так і сучасних. І нам дуже цікаво буде сьогодні подискутувати - як це з різних точок зору бачить ботанік, археолог, журналіст, фуд-дослідник, сомельє", — розповіла Марина Лавренчук.
Для голови Спілки археологів України Євгена Синиці Херсонщина рідна. Він з дитинства кожне літо проводив у Нововоронцовці, звідки родом його батьки.
"Я херсонську кухню теж дуже люблю. Студенти мої сміються — ми в експедиціях усі готуємо, і настає момент, коли я готую — і кажу: все, сьогодні в нас нарешті нормальна південна кухня", — говорить викладач кафедри археології та музеєзнавства Київського національного університету ім. Шевченка Євген Синиця.
Олександр збирає історії, пов'язані з українською кухнею, та вважає, що привабити туристів у країну можна, закохавши їх у смак регіональної кухні. Херсонщина для нього це насамперед кавуни та помідори, але є в цій кухні і досить незвичні страви, каже він.
"Я коли почав читати рецепти саме херсонської кухні — скільки там всього цікавого! Плюс там, наприклад, така річ абсолютно херсонська, як котлети зі скатів", — каже Олександр Заклецький.
Ракові шийки, баклажани та нардек — теж популярні у херсонській кухні. ЇЇ вінтажними рецептами та секретами поділилась фуд-журналістка Марія Банько.
"Виникає одразу наступне питання — а що є крім херсонських кавунів? І виявляється, що є величезна купа унікальних надзвичайно цікавих продуктів і кулінарних практик. І є велика кількість зацікавлених людей, які цим займаються", — розповіла Марія.
Провели на заході й благодійний аукціон. Найдорожчими лотами стали дві пляшки вина з виноробні Князя Трубецького, знищеної російськими військами. "Це пляшка білого Рислінгу. Це не витримане вино, тобто не витримане в бочці — воно витримувалося на складі. Врожай 2019 року. Як і попереднє — не знаю, таких пляшок уже, мабуть, не залишилося", — говорить маркетинг-директор виноробні Князя Трубецького Сергій Пархомчук.