on-line с 20.02.06

Арт-блог

06.09.2018, 13:50

Вересень-2018

Знову Вересень приїхав На вечірньому коні І поставив зорі-віхи У небесній вишині. Іскор висипав немало На курний Чумацький шлях, Щоб до ранку не блукала Осінь в зоряних полях. Р.Росіцький

Випадкове фото

Голосування

Що для вас є основним джерелом інформації з історії?

Система Orphus

Start visitors - 21.03.2009
free counters



Календар подій

 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Новини регіону

18.06.2021, 11:55

У Херсоні відбудеться концерт нового музичного проекту Святослава Вакарчука «Оранжерея»

“Останні місяці у нас іде дуже активний творчий процес: ми працюємо ...
31.05.2021, 10:08

На Херсонщині створять комікс-журнал, присвячений художниці українського наїву Поліні Райко

На Херсонщині оголосили про початок нового проєкту для молоді – ...
25.05.2021, 15:31

Вікі любить Землю 2021. Фотографів і аматорів запрошують до участі у фотоконкурсі пам’яток природи

На переможців чекають цінні призи та можливість представити Україну ...
> Туризм, відпочинок, розваги > Винні тури по Таврії > Новий туристичний маршрут "Шляхами козацької слави" презентує

Новий туристичний маршрут “Шляхами козацької слави” презентує

Як голий посушливий степ був прикрашений виноградною лозою...
Було б просто неможливим, подорожуючи маршрутом «Шляхами козацької слави», оминути село Козацьке. Адже так яскраво і донині видно цінність нашого краю — тісно пов'язане сучасне з минулим та майбутнім.

«...У 80-х роках XYIII ст. генерал-ад'ютант граф Василь Васильович Орлов-Денисов, проходячи з козаками з Криму на північ, зупинився на ночівлю на березі Дніпра у 70 верствах північніше Херсона. Заїхавши до сусідської поміщиці графині Браницької, у село Кам'янку, провів вечір, посперечався з нею, на парі виграв її маєток з прилеглою до неї землею, у кількості 18 000 десятин».

З того періоду через деякий час започаткувалися винні традиції, засновані князями Голіциним та Трубецьким на схилах Дніпра у Бериславському районі. Головний технолог ПМ «Трубецькогс» Ольга Кирсанова, що вже майже піввіку працює на цьому підприємстві, розповідає:
- Нічого не змінилося у винних традиціях - справжнє вино робить людина, земля й підвали.

Тож туристи можуть на власні очі побачити, в який спосіб виготовляється справжній продукт, й скуштувати вино без хімічних барвників та домішок. Фотографії на вході до центрального будинку-замку підтверджують, що у 1898 році на цьому заводі вже було сформовано плодоносні виноградники, їх обприскували тією ж «бордоською» рідиною, яка існує дотепер, і нічого прогресивнішого натомість не придумали.

Нащадки Трубецьких, побувавши на землях Херсонщини, розповідали: «Голіцин, обстеживши ґрунт, знаючи примірну кількість випалих дощів, враховуючи благодійний для посадки виноградників схил берегу Дніпра, запевнив батька мого відразу посадити 200 десятин виноградників виключно вищих столових вин Рислінга і Каберне (вирішено було до 1 млн чубуків на рік роздавати через земство селянам). Голіцин, упевнений у прибутковості виноградарства, говорив, що треба розвивати серед селян такі галузі господарства, які увесь рік давали б їм роботу у себе вдома і дали можливість не йти у мисливський промисел... При закладці виноградників поставили маленьку метеостанцію. З неї могли мати дані за декілька років по кількості опадів, періоди вітрів, кількість сонячного проміння і т.п»...

Вже в 1900 році на Всесвітній виставці у Парижі сухе вино "Рислінг" з Херсонщини отримало найвищу нагороду — гран-прі. А ще через рік виноробів Трубецького нагороджено першою премією імені російського Імператора Олександра III. Продукція заводу й сьогодні - натуральні столові вина, які не піддаються коректуванню — Рислінг, Аліготе, Каберне, Совіньйон, Сапераві...

Тетяна Деркачева
«Новий час».- №24 (159).- 17.06.2010.- стр. 17
 

Напишіть свій коментар

Введіть число, яке Ви бачите праворуч
Якщо Ви не бачите зображення з числом - змініть настроювання браузера так, щоб відображались картинки та перезагрузіть сторінку.